Rumburk – Ústecký oddíl badmintonu Chemička Ústí nad Labem vyjel na každoroční letní soustředění do sportovního centra v Rumburku. Do areálu s venkovním bazénem, halou se sedmi kurty, venkovní plochou s umělou i přírodní trávou, bowlingem, pinčesem, posilovnou a vířivkou zamířili badmintonisté již třináctým rokem.

Areál splňuje všechny jejich požadavky na rozmanitou letní přípravu, kdy se netrénuje jen badminton, ale součástí přípravy jsou i těžké kruhové tréninky, krátké i dlouhé běhy, švihadla, míčové i jiné hry, rehabilitace. Oblíbené jsou výběhy na kopec Dýmník s rozhlednou, kde je to pořád do kopce, ale zpátky do areálu už je to po sprintech v lese lehčí. Letos se náročného programu zúčastnilo přes 40 hráčů ve věkovém rozmezí 8 – 19 let pod vedením 8 trenérů. Ti byli rozděleni na specialisty pro badminton a trenéry kondiční.

Nejzajímavějším letošním bodem celého soustředění se stala návštěva trojnásobného olympionika, devítinásobného Mistra ČR v badmintonu a českého vlajkonoše na olympijských hrách v Londýně 2012. Získat Petra se povedlo díky dlouhodobému přátelství vedení klubu s ním, ale i tak to nebylo pro Petrovu časovou vytíženost nic lehkého a jeho program v Rumburku se několikrát upravoval. Že přijede, bylo jasné, až když volal v pondělí z auta, že je na cestě. Po krátkém přivítání a nadšeném aplausu překvapených hráčů v tělocvičně – bylo to tajemství, se hráči společně s Petrem pustili do rozcvičky. Byla tak intenzivní, že z nich po 15 minutách lilo jako z konve a i Petr potřeboval přinést ručník na otírání. Následoval pohyb po kurtu, kdy Petr každému hráči ukázal správné postavení těla a co nejefektivnější pohyb se střídáním rytmu – za míčem vyrazit pomalu, v prostřední fázi přesunu zrychlit a k míči dobíhat již v poklidu, aby se šetřily síly.

Dalším bodem tréninku byl tzv. „multi shooting", kdy na kurtu „pracuje" jeden hráč a druhý mu nepravidelně s různou frekvencí rozhazuje míče a další 3 odpočívající hráči sbírají míče a připravují je k ruce Petrovi. Tohle cvičení vypadalo na vrchol tréninku, protože Petr byl na kurtu jako kouzelník – hození míče naznačoval jedním směrem, pak druhým, a když už se hráč kýval do dvou stran, tak míč přiletěl do třetí. Stát se tohle při zápase na kurtě je pro badmintonistu dost potupa, tady se tomu ale smála celá hala včetně toho, komu se to na kurtu proti Petrovi přihodilo. Poslední částí v hale byl zápas každého hráče, který se tréninku zúčastnil, proti Petrovi. A tomu co Petr předváděl třeba ze zadního backhandového rohu někteří ani nemohli uvěřit, že to jde zahrát s takovou elegancí a lehce. Z Petrovi přítomnosti na druhé straně kurtu byli někteří starší hráči tak nervózní, že smečemi dělali díry do podlahy. Bohužel na své straně kurtu. Závěrem tréninkového bloku se všichni účastníci soustředění sešli před halou na společnou fotografii, autogramiádu Petrových knih, podepisování památečních oddílových triček a focení selfíček s Petrem.

Petr se k celému tréninku také vyjádřil: „To, že mě předseda oddílu a můj dlouholetý sportovní přítel Vojtěch Hájek na soustředění pozval a dokázal se časově přizpůsobit mému nabitému diáři, mě velmi potěšilo. Sám jsem byl velice zvědavý, jak budou hráči a hlavně ti menší se mnou spolupracovat. Přece jen jsem do Rumburku nepřijel na kafíčko, ale předvést hráčům tvrdou práci a trochu je namotivovat do budoucna. Jejich přístup mě však přesvědčil, že jsme to s Vojtěchem naplánovali správně. Makali bez reptání, a když jsem je nějakým badmintonovým fíglem nachytal, tak se nezlobili, ale smáli. I pro mě to bylo velmi příjemné a ani se mi nechtělo domů. Když jsme si s Vojtou na závěr sedli a on mi řekl, že si pohrává s myšlenkou na dlouhodobější spolupráci, docela mě to zaujalo a uvidíme, co z toho nakonec vznikne." Od 3. 9. 2018 bude probíhat každé pondělí od 15:45 v tělocvičně Střední průmyslové školy v Resslově ulici v Ústí nad Labem a ve středu od 15:30 na hale UJEP nábor dětí do našeho oddílu badmintonu. Během 3 týdnů je možno vyzkoušet trénink a případně se stát členem oddílu a začít trénovat závodní badminton. Ve dnech 22. - 23. 9. 2018 náš oddíl pořádá republikový turnaj kategorie U17 na hale UJEP, kde se zájemci mohou seznámit s úrovní závodního badmintonu.

FOTOGALERIE:

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru