Tisá – Se záchranáři z celého Ústeckého kraje se v těchto dnech setkají návštěvníci tiských stěn. Důvodem je třetí ročník soutěže Rallye Ostrov, ve které se posádky rychlé zdravotnické pomoci utkávají ve vybraných dovednostech. Kromě záchranářů se akce účastní také republikoví policisté, hasiči ze záchranného sboru Ústeckého kraje a členové Horské služby.

Rallye Ostrov 2016. Simulace nočního hromadného neštěstí. Foto: Jan Vraný

Klání odstartovala ve středu v nočních hodinách simulace mimořádné události, při které došlo k poškození zdraví u více osob. „Jednalo se o After párty cyklistů s výbuchem a následným požárem, jenž si vyžádal zhruba pět desítek zraněných. Zasahující posádky v rámci řešení mimořádné události měly za úkol podle metodiky provést třídění a ošetření pacientů. Závažně zraněným v kritickém ohrožení života dát označení červené, pacientům s vážným zraněním a vážnými zlomeninami bez selhávání základních životních funkcí dát označení žluté, a lehce zranění dostali označení zelené. Po primárním roztřídění záchranáři pacienty museli přenést na stanoviště neodkladné péče, kde byl lékař Zdravotnické záchranné služby, který provedl takzvané přetřídění. Každý pacient dostal třídící a identifikační kartu. Na ní byly zaznamenány základní životní funkce, charakter zranění a jaké další léčebné úkony je nutné provést. Při reálné mimořádné události by byli poté zranění v koordinaci s operačním střediskem transportováni do jednotlivých nemocnic," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník. Figuranty „zahrály" studenti ústecké Vyšší zdravotnické školy.

VIDEOREPORTÁŽ Z RALLYE OSTROV 2016:

 

Videoreportáž ze simulace nočního hromadného neštěstí v Ostrově připravil: Jan Vraný/e-usti.cz

Noční simulace hromadného neštěstí při soutěži Rallye Ostrov byla pro ústecké záchranáře mimořádná tím, že se odehrávala na rozlehlé ploše. „Pro nás je to velmi neobvyklé, jelikož hromadná neštěstí jsme měli možnost v posledních měsících prožít jen přes den. Jednalo se například o nehodu autobusu u Panenského Týnce, ale také střet z pátku minulého týdne, kdy se autobus s cestujícími u Kadaně po nárazu převrátil na bok," dodal Prokop Voleník.

Soutěž krajských profesionálních záchranářů Rallye Ostrov pokračuje i ve čtvrtek, kdy soutěžní posádky plní během dne osm vybraných úkolů, se kterými se mohou při reálném výjezdu setkat. Jedná se například o dopravní nehodu, kdy zraněnými jsou cizinci. Ale také záchrana tonoucího rybáře, kdy se snaží záchranářům radit přihlížející lékař ve výslužbě. Zasahující posádce vnucuje metody ošetření, které se už dávno nepoužívají.

Vítěz Rallye Ostrov 2016 bude v příštím roce Zdravotnickou záchrannou službu Ústeckého kraje reprezentovat na mezinárodní soutěži záchranářů Rallye Revíz.

FOTOGALERIE:

 

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru