Kupčení s hlasy, podivné stěhování. Policisté v Ústeckém kraji prověřují několik podnětů a oznámení souvisejících s volbami
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - V rámci Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje policisté od začátku září přijali šest podnětů a oznámení, které se týkaly právě ukončených voleb do zastupitelstev obcí a do Senátu Parlamentu České republiky.

Oznámení se týkala například podezření z umělého navyšování občanů v některých obcích, konkrétně se mělo jednat o Moldavu na Teplicku a Loučnou pod Klínovcem na Chomutovsku, údajného kupčení s hlasy, ke kterému mělo docházet v Teplicích a v Krupce, nebo výskytu falešného předvolebního letáku v Bílině.

"Jeden ze zmíněných šesti podnětů se týkal podezření na kupčení s hlasy v Mikulášovicích na Děčínsku, v souvislosti s tímto případem jsme v pátek sdělili podezření z přečinu maření přípravy voleb a referenda 59letému muži, který je podezřelý, že slíbil nejméně dvěma osobám finanční hotovost až 500 korun za konkrétní volbu do zastupitelstva obce," uvádí policejní mluvčí Daniel Vítek.

Od pátku 11 oznámení

"Od páteční 14. hodiny, kdy se otevřely volební místnosti, jsme přijali celkem 11 podnětů a oznámení, které se týkaly průběhu voleb. Podněty byly přijaty od občanů, od členů volebních komisí, případně jsme se jimi začali zabývat na základě informací zveřejněných v médiích, nebo jsme vycházeli z vlastních poznatků získaných v průběhu voleb," říká Daniel Vítek.

V pátek odpoledne 56letý muž ve volební místnosti v Kadani na Chomutovsku hlasitě požadoval po předsedovi komise podepsat vyjádření, že nemusí volit. "Případ evidujeme jako přestupek proti veřejnému pořádku, k narušení průběhu voleb v souvislosti s tímto případem nedošlo," sděluje policejní mluvčí.

Dvě oznámení se týkala podezření z porušení zákazu volební agitace v bezprostředním okolí volebních místností, ke kterému mělo dojít v Lounech a katastru obce Kryry.

Zbývajících osm případů se týká podezření z údajného „kupčení“ s hlasy voličů. "Jeden podnět se týkal Ústí nad Labem, jedno oznámení jsme přijali v Lovosicích, jeden případ prověřujeme v Krupce a jeden v Bílině, zbývající čtyři podněty se vztahují na Teplice," uvádí mluvčí policistů Daniel Vítek.

Všechny podněty a oznámení přijaté před volbami i v jejich průběhu důkladně prověřujeme a získané informace budeme průběžně vyhodnocovat, dodává policista.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru