Tajemné bílé čtverčíky pokrývají silnice v Ústeckém kraji. Mají jediný smysl
Dva bílé čtverce se dotýkají rohy. Viditelné jsou nyní na mnoha silnicích. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

ČR, Ústecký kraj – Letecké terče, tajemné QR kódy, zaměřovače. O bílých čtvercích, které jsou ve velké míře nyní k vidění na silnicích v Ústeckém kraji, začínají mezi lidmi kolovat nejrůznější dohady. Poslední ze jmenovaných variant se lehce blíží pravdě.

Když se terčíky, které značky připomínají, objevily před časem na Olomoucku, lidé je zamalovali černou barvou. Ztížili tím ale práci kartografům. Jde totiž o pomocné body pro terénní zpracování Digitální technické mapy ČR. Uvádí to server vtm.zive.cz. Značky slouží jako podklady pro pozemní snímkování z automobilů. Některé zdroje je uvádějí také jako záchytné body pro letecké snímkování, na to jde ale o příliš drobná označení.

A o čem lidé například spekulovali? Že jde o navádění pro rakety či označení pro silničáře na úsecích, které se mají opravovat. Načíst telefonem se čtečkou QR kódů obrazec nelze. Na to poskytuje příliš málo informací.

Jde opravdu jen o pomůcku pro zarovnání obrazu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru