Úspěšně vyléčení pacienti nás venku zastavují a děkují, říká vedoucí lékař pracoviště spánkové medicíny
MUDr. Kamil Slowik. Foto zdroj: Krajská zdravotní, a.s.
Ústí nad Labem

Ústecký kraj, Chomutov - Společnost Krajská zdravotní, a.s. (KZ), největší poskytovatel lůžkové péče v ČR a provozovatel šesti nemocnic v Ústeckém kraji, vyzpovídala vedoucího lékaře pracoviště spánkové medicíny v chomutovské nemocnici, MUDr. Kamila Slowika.

Jaká je aktuální situace na pracovišti spánkové medicíny v chomutovské nemocnici?

V současné době naše pracoviště funguje na maximální výkon za stávajících okolností. Zásadním limitem je nedostatek personálu, jak sesterského, tak lékařského. Veškerý provoz zajišťuji já a moje dvě kolegyně, spánkové laborantky – Lenka Merxbauerová v laboratoři a Michaela Wittmanová na ambulanci. Z pohledu poruch dýchání ve spánku se k rutinní péči o spánkové apnoiky snažíme zavést léčbu hypoventilačních syndromů. Rozvíjíme spolupráci s místním spolkem Esprit, který poskytuje kognitivně-behaviorální terapii pro pacienty s nespavostí. Neustále upravujeme klinické a provozní postupy k maximální efektivitě využitého času pro nás i pro naše pacienty.

Jaký byl důvod vzniku tohoto pracoviště?

Důvodem vzniku byla nedostupnost péče o poruchy spánku v našem regionu a přilehlém okolí. Druhým důvodem byl zájem o tento obor, který jsem projevil nejen já, ale všichni, kteří se aktivně na činnosti pracoviště podílejí. V současné době je to i uspokojení z úspěšně léčených pacientů, kteří nás zastavují i v civilním životě a děkují za pozitivní změnu, kterou jsme jim přinesli. A to velmi potěší.

Kolik máte aktuálně pacientů?

V ambulanci vedeme kolem 300 pacientů. Více jak dvě třetiny z nich jsme nabrali ve druhé polovině předchozího roku a další neustále přibývají. Ventilační terapie byla zahájena v říjnu 2021 a zatím máme přes 40 pacientů na této léčbě. Velká část pacientů čeká na titraci, respektive nastavení ventilační léčby.

S jakými problémy k vám lidé nejčastěji přicházejí?

Mezi absolutně nejčastější důvody návštěvy patří chrápání a dechové zástavy ve spánku. Výslednou diagnózou bývá typicky syndrom obstrukční spánkové apnoe (OSAS). Velmi častým steskem je dlouhodobá nespavost (insomnie), pocit neklidu v dolních končetinách (syndrom neklidných nohou, RLS) či poruchy spánku ze směnného provozu. V dohledné době bychom rádi rozšířili spektrum péče i o vybrané diagnózy dětských poruch spánku.

Jaké procento pacientů jste schopni řešit na dálku a kolik jich k vám chodí fyzicky přespat?

V současné pandemické době se snažíme naprosto minimalizovat počet pacientů k hospitalizacím. Tu indikujeme pouze u polysomnografických vyšetření nebo při online manuální titraci komplikovaných poruch dýchání ve spánku. Většinu diagnostiky a léčby jsme přesunuli do ambulantní části s využitím telemedicíny.

Jak vám situaci komplikuje pandemie onemocnění COVID-19?

V roce 2020 a 2021 nás COVID zasáhl velmi citelně a pracoviště bylo dlouhou dobu uzavřeno. Od května 2021 jsme postupně obnovili činnost a plného provozu jsme dosáhli až na začátku října. V současné době při dodržování všech opatření a maximální prevenci můžeme fungovat bez zásadnějších obtíží. Jiným problémem je nedostatek ventilačních přístrojů v České republice díky pandemii a problémy s čipy a lodní dopravou.

Jak se vaše pracoviště liší od toho v ústecké nemocnici?

To se mi velmi těžko hodnotí. Ústecké pracoviště má tradici v diagnostice a léčbě poruch dýchání ve spánku, je situováno při plicním oddělení. My jsme pod neurologií, takže spektrum našich pacientů je trochu odlišné. Každopádně velmi dobře vycházíme s MUDr. Janem Kordíkem, který tamní pracoviště vede, takže určitě nepanuje nějaká rivalita.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru