Nejvíce lidí nestíhá splatit dluhy v Ústeckém kraji, pět procent dospělých už má negativní záznam v registru
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Praha, Ústecký kraj - Počet dospělých občanů ČR s dluhem po splatnosti zapsaným v Registru fyzických osob SOLUS ve 3. čtvrtletí opět mírně klesl. Ke konci září mělo v tomto registru negativní záznam 463 tisíc osob (oproti 520 tisícům ke konci září 2020). Nejvíce spotřebitelů s dluhem po splatnosti eviduje SOLUS v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, odkud pochází téměř třetina všech osob s dluhem po splatnosti evidovaným v negativním registru SOLUS.

K poklesu počtu osob s dluhem po splatnosti přispívá přetrvávající ochota odpovědných členů SOLUS řešit individuálně potíže spotřebitelů se splácením formou odkladů splátek či úpravou splátkového kalendáře. Zároveň je zřejmé, že fungující klientské registry i nadále motivují spotřebitele vyřešit své historické závazky po splatnosti a mít dobrou platební historii.

Ke konci září 2021 mělo negativní záznam o existujícím závazku po splatnosti v Registru fyzických osob SOLUS 5,23 % dospělých občanů ČR. Ve stejném období roku 2020 to bylo 5,81 % občanů. Celková suma závazků po splatnosti evidovaná v negativním registru SOLUS dosahovala ke konci září 35,6 miliardy Kč.

„Před deseti lety bylo v Registru fyzických osob SOLUS zapsáno více než 1 milion spotřebitelů s dluhem po splatnosti. Dnes je to méně než polovina. Registry SOLUS tak prokázaly, že velmi efektivně pomáhají členům Sdružení SOLUS poskytovat úvěry či jiné služby s odloženou splatností těm, kteří jsou ochotní své závazky plnit. Staly se nezastupitelným nástrojem při řízení rizika a při odpovědném úvěrování,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

SOLUS sdružuje řádově 60 společností, které poskytují služby spotřebitelům v oblasti bankovních úvěrů a stavebního spoření, nebankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií a P2P půjček.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru