Ústí nad Labem - Vědeckou kvalitu Muzea města Ústí nad Labem potvrdila Technologická agentura ČR, když vyhodnotila jeho výzkumný projekt zaměřený na problematiku starých lomů, dobývek a důlních děl v příhraniční pískovcové oblasti k finanční podpoře. Spojí v něm svoje síly pracovníci Muzea a Filozofické fakulty UJEP.

Databáze starých lomů a dobývek na území NP České Švýcarsko a CHKO Labské pískovce je projekt, který v soutěži Technologické agentury ČR uspěl v široké konkurenci prestižních institucí.

„Technologická agentura ho vyhodnotila dokonce jako desátý nejlepší, a to z celkem 533 podaných projektových žádostí. Obstáli jsme v konkurenci s takovými institucemi, jako jsou ústavy Akademie věd ČR či kamenné univerzity. Dokazuje to, že je ústecké muzeum zcela kompetentní pro aktivity v oblasti výzkumu a vývoje," uvádí Mgr. Václav Houfek, ředitel Muzea města Ústí nad Labem.

Společná práce muzejníků a akademiků byla zahájena v průběhu měsíce dubna 2021 a potrvá do konce roku 2023. Jejím výstupem bude otevřená databáze starých lomů, těžeb a dobývek na území NP České Švýcarsko a CHKO Labské pískovce.

„V posledních letech evidujeme stále častěji negativní vliv lidské aktivity na toto území, zejména co se týká skalního řícení. To je v rozhodující míře způsobeno starou těžební činností. Terénní reliéf, zejména při odlesnění způsobeném vysýcháním pískovcové krajiny, hledá zkrátka novou rovnováhu a vrací se ke své přírodní geomorfologii," říká PhDr. Kamil Podroužek Ph.D. z Centra pro dokumentaci a digitalizaci kulturního dědictví FF UJEP v Ústí nad Labem, řešitel za FF UJEP.

Identifikace těchto těžeb, dohledání historických pramenů a modelování krajiny před založením lomu v rizikových lokalitách je cílem práce univerzitních historiků spolupracujících na tomto projektu. Projekt završí v druhé polovině roku 2023 velká muzejní výstava o historii těžby a užití pískovce na Ústecku a Děčínsku.

Projekt „Databáze starých lomů a dobývek na území NP České Švýcarsko a CHKO Labské pískovce" (č. projektu TL05000407) je Technologickou agenturou ČR podpořen v rámci veřejné soutěže Programu na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA. Projekt bude realizován od 1. 4. 2021 do 31. 12. 2023.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru