Ústí nad Labem - Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem se aktivně hlásí o roli jednoho z hlavních aktérů v procesu společenské a ekonomické transformace našeho regionu související s útlumem těžby uhlí.

„Masivně jsme se zapojili do výzvy Ústeckého kraje pro předkládání potenciálních strategických projektů, s výhledem jejich realizace z Operačního programu Spravedlivá transformace, a předložili tři záměry v souhrnné výši za 3,15 mld. Kč,"  uvádí rektor doc. Martin Balej.

Všechny tyto záměry – RUR, MATECH a GET Centre UJEP – patří do hlavního výzkumného směru MATEQ (Materiály a technologie pro životní prostředí a kvalitu života).

Hlavním smyslem a cílem Fondu pro spravedlivou transformaci, nového finančního nástroje EU pro programové období 2021–2027, je podpořit území, která se z důvodu procesu transformace na klimaticky neutrální ekonomiku Evropské unie do roku 2050 potýkají se závažnými sociálněekonomickými problémy. Zaměřovat by se měl zejména v tzv. uhelných regionech na vytváření nových pracovních míst, pomoc pracovníkům při přechodu do jiných odvětví i obnovu území po těžbě uhlí či návazném průmyslu.

Čerpání finančních prostředků z Fondu pro spravedlivou transformaci bude v ČR realizováno prostřednictvím zcela nového a nyní intenzivně připravovaného Operačního programu Spravedlivá transformace (OP ST). Základním dokumentem pro poskytování podpory z tohoto programu je tzv. Plán spravedlivé územní transformace (PSÚT), obsahující mj. přehled strategických projektů, které je nutné ve vymezeném území realizovat pro zmírnění dopadu odklonu od těžby a zpracování uhlí. Cílem aktuální výzvy Ústeckého kraje je tedy sběr, hodnocení a doporučení potenciálních strategických projektů pro zařazení do PSÚT. 

„Naše univerzita by realizací předložených projektů mohla sehrát roli klíčového aktéra v tomto regionu s klíčovými strategickými projekty. Uvědomuji si, že v minulém období jsme dali jasně najevo svou schopnost a kompetenci, a nyní se tak můžeme stát apolitickým přirozeným lídrem změn v kraji," upozorňuje rektor.

Do 30. 4. 2021 univerzita předala na Ústecký kraj návrhy projektových záměrů tří výše zmíněných projektů RUR, MATECH a GET Centre UJEP. Nyní proběhne ze strany Ústeckého kraje jejich hodnocení pro doporučení zařazení do PSÚT, potažmo do OP ST, a přiznání statusu strategických projektů splňujících kritéria transformačního potenciálu pro celý region – jako důležitého předpokladu jejich budoucí realizace.

„Univerzita pokračuje v nastaveném trendu, který nyní ještě více zaměřujeme na intenzivní rozvoj kvalitního studijního prostředí. Současně vytváříme širokou podporu pro excelentní výzkumné aktivity univerzity s ohledem na strategie Ústeckého kraje v dalších letech," doplňuje doc. Martin Novák, prorektor pro vědu UJEP.

Součástí tiskové zprávy je stručný popis tří strategických projektů UJEP, jejichž realizací v rozmezí let 2022 až 2028 by univerzita, ve spolupráci se širokým spektrem zapojených partnerů (další vysoké školy, výzkumné ústavy, instituce veřejné správy, soukromé subjekty), měla přispět k úspěšné transformaci a všestrannému rozvoji Ústeckého kraje.

„Všechny tři projekty komplexně řeší potřeby Ústeckého kraje a přispívají k úspěšnému transformačnímu procesu souvisejícímu s dekarbonizací regionu tak, aby se ze strukturálně postiženého kraje stal kraj prosperující a atraktivní," uzavírá rektor Balej.

RUR – Region univerzitě, univerzita regionu

Projekt RUR, s předpokládaným rozpočtem ve výši téměř 1,5 mld. Kč, významně, odborně, integrovaně a komplexně podporuje transformaci Ústeckého kraje, a to zejména zaměřením na rozvoj kvalitního školství všech stupňů, od základních škol po celoživotní vzdělávání, a podporu zaměstnanosti, na tvorbu koncepčního řízení veřejné správy i aktivní zapojení obyvatel do transformačních procesů a na regeneraci a diverzifikované udržitelné využití krajiny Ústeckého kraje, v němž se environmentální projevy těžby uhlí a navazujícího průmyslu kombinují s aktuálními výzvami klimatické změny.

GET Centre UJEP – Green Energy Technologies Centre of UJEP

Cílem projektu je rozšíření stávající vzdělávací a zároveň vědeckovýzkumné kapacity v Ústeckém kraji se zaměřením na obnovitelnou a bezemisní energetiku. V rámci Centra vodíkových technologií GET Centre UJEP bude fakulta strojního inženýrství vychovávat specialisty potřebné pro realizaci energetické transformace regionu (studijní programy Energetika všech stupňů) a zároveň budovat komplexní síť vědeckých pracovišť spolupracujících na výzkumu v oblasti obnovitelných zdrojů energie a využití vodíku v moderní bezuhlíkové energetice.

MATECH – Materiály a pokročilé technologie pro recyklace, snížení emisí, zdraví a chemickou bezpečnost

Záměrem projektu MATECH je vytvořit v regionu, ve spolupráci s partnery, technologicky zaměřenou výzkumnou základnu orientovanou na vývoj a transfer inovačních chemických technologií a materiálů, využitelných v recyklacích plastů a biomasy včetně zpracování odpadních plynů, a nové nanomateriály a specifické chemikálie s vysokou přidanou hodnotou pro zdraví a chemickou bezpečnost.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru