Ztratil se vám pes? Vzniklo nové místo, kde po něm můžete pátrat
Databáze má alespoň zčásti nahradit nesmyslně chybějící centrální registr. Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Státní veterinární správa (SVS) spustila na svém webu novou aplikaci. Jedná se o databázi, která umožní chovatelům a naopak nálezcům (zejména obcím, městům a útulkům) sdílet informace o ztracených a nalezených psech a tím usnadnit návrat psů k majitelům. Aplikace by měla prozatím částečně nahradit centrální registr psů, který má vzniknout od roku 2022.

Všichni psi v České republice musí být na základě novelizovaného veterinárního zákona v současné době označeni čipem (u starších psů i tetováním) a to nejpozději ve třech měsících věku. Schváleno již bylo také vytvoření navazující centrální evidence označených psů, k němuž má dojít k 1. lednu 2022.

V současnosti je v České republice několik databází psů provozovaných soukromými subjekty (často placených) a také některými městy, svůj registr související s vydanými pasy pro zvířata má také Komora veterinárních lékařů. V případě nálezu označeného psa musí městští či obecní policisté či správa útulku zpravidla prověřovat údaje hned v několika databázích.



„Rozhodli jsme se proto zřídit na svém webu databázi, do níž budou moci chovatelé během několika minut jednoduše zadat údaje o svých ztracených psech a naopak útulky, městští či obecní strážníci či jiní nálezci zde budou moci sdílet informace o nalezených psech. Na rozdíl od některých soukromých registrů bude aplikace fungovat zcela zdarma,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Mezi povinné údaje při vkládání dat do aplikace bude patřit specifikace toho, zda se jedná o ztrátu či nález psa, plemeno psa nebo alespoň jeho stručný popis, číslo čipu (nebo tetování), místo a datum nálezu/ztráty, jméno majitele respektive nálezce, kontakt. Dobrovolně bude možné připojit také fotografii psa a případně další informace formou poznámky.

„Všechny uvedené údaje mají za cíl usnadnit kontakt chovatele a případného nálezce a tím usnadnit návrat psa domů,“ dodal Semerád. Údaje o jednotlivých psech budou zobrazeny v databázi po dobu deseti dnů, pokud je osoba, která je tam vložila, nesmaže dříve, nebo jejich platnost naopak neprodlouží (neobnoví) na dalších 10 dnů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru