Pořezaný opilec, srdeční zástava, poraněná záda i seniorka v bezvědomí: Strážníci pomáhali, kde mohli
Foto: MP Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Případy, kdy strážníci městské policie poskytnou první pomoc zraněným, přibývají. V posledních týdnech museli pomoci čtyřem občanům. Všichni strážníci jsou k tomu řádně vyškoleni, prošli kurzem první pomoci, kterou pro ně pravidelně pořádá Masarykova nemocnice a poskytnutí první pomoci pro ně většinou nepředstavuje až tak velký problém.

Potvrdilo se to, když na tísňovou linku městské policie telefonoval oznamovatel, který operátorovi sdělil, že v ulici Dr. Horákové se nachází neznámý muž, který má na levé ruce asi osm řezných ran. Strážníci mu poskytli první pomoc a na místo přivolali zdravotní záchrannou službu. Šetřením bylo zjištěno, že muž si v opilosti zranění způsobil sám. A protože byl ke svému okolí agresivní, skončil po ošetření v nemocnici na záchytné stanici v Teplicích.

Ve druhém případě pomáhala hlídka strážníků zdravotníkům při resuscitaci muže se selháním srdce. Další událost se stala před obvodní radnicí - Město, kdy muž vyššího věku vycházel z centrální radnice a na mokrém chodníku upadl. Při pádu si poranil záda a špatně se mu dýchalo. Strážníci se po telefonu spojili s lékařkou z Masarykovy nemocnice a plnili její pokyny až do příjezdu zdravotníků. Ta si muže převezla k dalšímu ošetření do Masarykovy nemocnice. Poslední případ poskytnutí zdravotní pomoci strážníky se stal v obvodu Krásné Březno.

1710prvnipomoc1

Foto: MP Ústí nad Labem

Na žádost operačního střediska městské policie byl proveden výjezd strážníků do ulice Drážďanská, kde se měla nacházet osoba v bezvědomí. Po příjezdu hlídky na místo byla v bytě zjištěna žena vyššího věku, která ležela na pohovce, se strážníky nebyla schopna komunikovat a na podněty hlídky nijak nereagovala. Když se seniorka po chvíli probrala, tak strážníkům sdělila, že zde leží již dva dny a nemůže se hýbat.

Hlídka dotyčné zajistila životně důležité funkce a s ženou komunikovala až do příjezdu zdravotní záchranné služby, která si seniorku odvezla do Masarykovy nemocnice k ošetření. Spolupráce městské policie a Masarykovy nemocnice neprobíhá jen na bázi poskytování první pomoci. V rámci prevence kriminality a dopravní výchovy zacházejí strážníci preventisté na různá oddělení nemocnice, kde malým pacientům vysvětlují, jak předcházet úrazům, nebo jak se chovat v různých dopravních situacích, které mohou nastat v jejich běžném životě.

Za dětskými pacienty Masarykovy nemocnice dojíždí na letní ozdravné pobyty i strážníci ze skupiny operačního zákroku, kteří s dětmi besedují a seznamují je se svojí činností. Jak uvedl primátor města Petr Nedvědický, je to důležitá část výkonu služby strážníků: „Oceňuji, že dokáží účinně a kvalifikovaně zasáhnout a lidem v našem městě pomáhají,“ řekl primátor.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru