VIDEO: V Ústí soutěžili regulovčíci. Řada řidičů jejich pokyny dávno zapomněla
Policistka řídí dopravu při soutěži v centru Ústí nad Labem. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Dopravní policista na rušné křižovatce nedaleko centra Ústí nad Labem zvedá ruku se směrovkou, takzvanou regulkou. V tu chvíli by se měl provoz zastavit, ale není tomu tak. Do křižovatky najíždí osobní automobil a pokračuje zamýšleným směrem. Jeho řidič právě dokázal, že z autoškoly již zapomněl, co jednotlivé pokyny policistů znamenají.

V Ústí právě probíhá krajské kolo soutěže v činnosti dopravní policie Regulovčík 2019. Pro praktickou část byla zvolena křižovatka ulic Revoluční, Panská a U Trati, kde nechali policisté záměrně vypnout světelnou signalizaci.

Bez semaforů a s policistou či policistkou uprostřed křižovatky jsou někteří řidiči skoro bezradní. A je právě úkolem v soutěži si se situací co nejlépe poradit. „Hodnotí se srozumitelnost pokynů, vystupování policisty i plynulost dopravy,“ říká Martin Sochr z krajské dopravní policie. Policisté totiž vědí, že většina řidičů se s provozem řízeným na křižovatce regulovčíkem setkává jen minimálně, netuší často, jak reagovat. A to i přes to, že pokyny jsou přesně dané zákonem a učí se v autoškole.

https://www.youtube.com/watch?v=7fW0wdj6FcA

A víte, co jednotlivé pokyny znamenají? Vztyčená ruka s regulkou znamená pozor. „Je to jako oranžová na semaforu. Všichni by měli stát a čekat na další pokyn policisty,“ říká Jan Pechout, krajský koordinátor BESIP. Volno pak mají vozidla z boku policisty, vozidla přijíždějící k policistovi zepředu nebo zezadu musí zastavit . Policisté mohou provoz dál třeba zrychlovat či zpomalovat kýváním paže.

Součástí soutěže regulovčíků je dále teoretická část, ve které policisté prokazují své znalosti pravidel silničního provozu a odborných právních předpisů, a také „jízda zručnosti“. Policisté, kteří se umístí na prvním a druhém místě, se kvalifikují do celorepublikové soutěže regulovčíků.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru