Dvě kamarádky pro své děti nenašly ideální školu, tak si otvírají vlastní. Školství se do obce vrací po více než dvaceti letech
Foto: www.dobroskola.cz
Ústí nad Labem

Dobroměřice – Dobroškola, tak se jmenuje nově otevřená škola v obci Dobroměřice na Lounsku. Založily ji dvě ženy a od září tak po více než dvaceti letech budou v obci mít zase školu, kam budou moci chodit děti, jak místní, jak i přespolní.

„Hledaly jsme s kamarádkou Petrou Rudolfovou “dobrou školu” pro své děti, ale nenašly jsme, co jsme hledaly. Ale protože jsme zjistily, že nejsme samy, které hledají, rozhodly se vzít to do vlastních rukou a školu založit. Říká se, že dobré věci přitahují dobré lidi. A tak, s přispěním takových lidí, vzniká DOBROŠKOLA,“ řekla Adéla Volfová Malá jedna ze zakladatelek školy.

 Školu budou tvořit 3 třídy o maximálně 19-ti dětech v tzv. trojročích (tedy vždy dohromady 1.-3. třída, 4.-6. třída a 7-9. třída). „Výuka bude probíhat v tematicky ucelených blocích s využitím moderních pedagogických principů jako je Hejného matematická metoda, genetická metoda čtení či formativní slovní hodnocení. Samozřejmostí je respektující prostředí, ve kterém si je dospělý i dítě vzájemně rovnocennými partnery. Budeme používat metody kritického myšlení a chceme navázat na systém lesní pedagogiky. Důraz by měl být kladen na propojení vědomostí s běžným životem a cykly přírody. Samotná výuka má být v maximální možné míře aktivní, s využitím prostředí v okolí školy. Studium cizího jazyka bychom chtěli nabídnout formou přirozeného studia, kdy by jeden vyučovací den (popř. družina) byl veden školeným lektorem v angličtině. Rádi bychom utvořili přátelskou atmosféru, stali se součástí života Dobroměřic a nabídli další prostor pro společenský život (kulturní školní akce, odborné přednášky, spolupráce s místními pamětníky, apod.),“ vysvětlila Petra Rudolfová, další ze zakladatelek.

Do obce se tam po více než dvaceti letech vrací školství. „Je to pro nás velká výzva a jsme rádi, že se škola po tak dlouhé době znovu otevře,“ řekla starostka obce Dobroměřice Ivana Sihlovcová.

První děti nastoupí do školy už tento rok. „V září 2023 otevřeme komunitní školu malotřídního typu, zatím jen jednu třídu pro 1.-2. ročník, s maximální kapacitou 12 dětí. První školní rok bude probíhat formou komunitního vzdělávání v budově Sokola v Dobroměřicích. V průběhu roku budeme žádat o zapsání Dobroškoly do rejstříku MŠMT,“ dodala na závěr zakladatelka.

Než se škola zapíše do rejstříku, budou rodiče platit školné pět tisíc korun měsíčně. Školné se i po zápisu bude platit i nadále, protože školu nebude zřizovat obec.

Zápisy do prvních tříd probíhají už nyní a v současné době jsou volná poslední dvě místa. Více ZDE.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru