VIDEO: Páťák Ríša sbírá rubikovky a učí se jejich algoritmy. Všechny umí složit
Ríša se svojí sbírkou. Foto: archiv rodiny
Ústí nad Labem

Kryry – Jedenáctiletý Richard Vonka z Kryr na Podbořansku má zajímavé hobby. Sbírá Rubikovy kostky. Nyní jich má pětadvacet. A co víc, páťák umí všechny složit.

Ríšo, jak jsi se ke sbírání Rubikových kostek dostal?

Jednou mi maminka koupila sadu, kde byla 3x3x3 kostka a hlavolam, kterému se říká had. Když jsem se naučil složit tu 3x3x3, tak mě to chytlo.

Co tě na tom nejvíc baví?

Baví mě učit se postup skládání jednotlivých kostek a algoritmy. Nejvíc mě baví vidět, že se zlepšuju. Jsem rád, když překonám svůj dosavadní rekord.

https://www.youtube.com/watch?v=m2r10orMxk8

Maminka říkala, že umíš všechny kostky složit! Jak je to možné? Máš na to nějaký systém? Pokud ano, prozradíš ho?

Naučil jsem se to tak, že jsem se postupně naučil všechny algoritmy u všech kostek a podle nich postupuju. Neumím složit kostku s čísly, která je kombinovaná se hrou sudoku a tím pádem funguje na jiném principu. Mám ji krátce a zatím jsem na ten princip nepřišel.

Která je podle tebe nejtěžší složit?

Z klasických soutěžních kostek je pro mě nejtěžší square-1. Umí měnit tvary, a když změní tvar, zablokuje několik možností otočení. Ale je to zábava.

Trénuješ nějak?

Často si opakuju algoritmy v jednotlivých krocích skládání.

Co ve škole? Co tě baví?

Tělocvik a přestávky a trochu matika. O přestávkách mám většinou v ruce kostku.

Co na tvoji sbírku a zálibu říkají rodiče a co spolužáci?

Rodiče mi fandí. Spolužáci mě obdivují a posílají mi různá videa.

Jak rozšiřuješ svoji sbírku? Rubikovka není přeci jenom levná záležitost…

Hodně kostek jsem dostal k narozeninám a k Vánocům. Na nejdražší kostky jsem si ušetřil. Jsou to GoCube a Lego kostka. GoCube je chytrá kostka, kterou je možné přes bluetooth připojit k telefonu a různě s ní trénovat. Lego kostku jsem viděl na YouTube, lego kostičky jsme si na ni objednal ze zahraničí a složil podle návodu na internetu. Vyšla asi na 3 000 Kč.

Chtěl bys to ve sbírání nějak dotáhnout? Popřípadě se skládaním Rubikových kostek? Existují různé soutěže, mistrovství, plánuješ se někdy zúčastnit?

V létě bych se chtěl zúčastnit nějaké soutěže. Ale zatím neplánuju třeba vytvořit největší sbírku na světě.

Máš nějaký speciálníl model, který bys chtěl mít?

Znám Masterpiece Cube, která stojí 2.5 mil. $, ale po té ani netoužím. Chtěl bych GAN 11 M Pro a kostky 6x6x6 a 7x7x7, se kterými se také soutěží.

Je ti sice jenom 11 let, ale na svůj věk jsi velice chytrý kluk. Čeho bys chtěl v životě dosáhnout nebo co bys chtěl dělat?

Co nejrychleji se naučit skládat všechny typy soutěžních kostek a třeba možná i vyhrát nějakou soutěž.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru