Jakub nepromarní ani minutu. Už tři roky zvládá studium střední školy i práci zároveň
Již při škole si začal přivydělávat brigádou a vypracoval se až na vedoucího směny v supermarketu.
Ústí nad Labem

Louny - Jakuba Nagyho čeká letos maturita a přijímačky na vysokou školu. Není ale typickým středoškolákem, který většinu svého času tráví s kamarády nebo se věnuje koníčkům. Jakub už třetím rokem pracuje. A daří se mu. Díky své píli a odpovědnosti je už ve svých devatenácti letech vedoucím směny v lounském Albertu.

Vydělávat si během studia je běžné hlavně na vysoké škole, středoškoláci chodí na brigády spíše o prázdninách, kdy mají více volna. Maturant Jakub ale zvládá pracovat čtyři dny v týdnu úplně bez problémů. Využívá k tomu víkendy a dvě volná odpoledne ve škole. Jeho původní motivací bylo vydělávat si. „Nechtěl jsem si o vše, co jsem si přál, říkat rodičům. Zároveň jsem se nechtěl jen tak povalovat doma, ale dělat něco užitečného a být trochu soběstačný,“ vysvětluje Jakub.

Z brigády v úseku ovoce a zeleniny se stala už tříletá spolupráce. Důvod vidí Jakub v tom, že ho práce baví a cítí její užitečnost pro ostatní. „Pochopil jsem, proč se říká, že vás zaměstnání musí bavit. Čím déle v Albertu pracuji, tím větší odpovědnost cítím, nerad bych naši prodejnu a zákazníky opustil,“ zamýšlí se. „Nejvíce mě potěší, když někdo ocení, co jsem udělal. Jsem rád, když je zákazník spokojený, líbí se mu prodejna a na nákupy se vrací,“ dodává.

Díky velké odpovědnosti, píli a nadšení učit se nové věci se Jakub postupně vypracoval na vedoucího směny. Když tuto nabídku dostal, byl v rozpacích. Dnes je rád, že souhlasil a je za tuto zkušenost nesmírně vděčný. Ve svých devatenácti letech zodpovídá jako vedoucí směny za celou prodejnu. Musí být připravený řešit různé situace, které se v obchodě můžou stát. Rozděluje a kontroluje úkoly, stará se, aby všechno hladce běželo a prodejna byla čistá a urovnaná. Vždycky je připraven zaskočit a pomoci tam, kde je zrovna potřeba. „Samozřejmě nejsem na prodejně sám, máme skvělý kolektiv a každý se snaží udržovat svůj úsek i prodejnu na vysoké úrovni,“ doplňuje Jakub.

Připouští, že v posledním ročníku je skloubení práce a školy trochu náročnější. Důvodem je delší vyučování i množství probírané látky. „Naštěstí, a teď nechci nic zakřiknout, vše zvládám velmi dobře. Nyní jen doufám, že dobře dopadne i závěr střední školy a budoucí vysoká,“ přeje si. Chystá se na přijímací zkoušky na obor informatika na pražské ČVUT a Matfyz. V informatice a počítačích spatřuje velkou budoucnost.

Práce pomohla Jakubovi získat mnoho zkušeností do dospělého života. „Učí mě komunikaci i odpovědnosti. Skloubení práce a středoškolského života každopádně není snadné. Ale myslím, že je důležité něco takového vyzkoušet. I brigáda párkrát do měsíce je lepší než nic. Dnes se dětem pracovat nebo jen pomáhat doma příliš nechce. Získat vztah k práci je ale důležité, protože pokud nebudou mít zrovna obrovské štěstí a nevyhrají loterii, bude je provázet celý život. A jako bonus ke zkušenostem budou mít volnou ruku při utrácení vydělaných peněz,“ radí svým vrstevníkům.

I když Jakub nemá času nazbyt, najde si jej i na své kamarády. Nejraději jdou do kina nebo na kolo. Ve škole si pro svou práci vysloužil různé přezdívky, jako například manažer. „Vždycky se jim ale jenom zasmějeme,“ upřesňuje s úsměvem. Ideální relax je podle něho u filmu, seriálu nebo poslechu oblíbené hudby. Přes prázdniny nebo svátky si zase rád zahraje tenis a volejbal, a také má rád cestování.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru