Turistická sezóna se rozbíhá, Dolní Poohří ožívá! Která místa už můžete navštívit?
Foto: Zámek Klášterec nad Ohří, snímek z fotosoutěže Poohří vaším objektivem, René Bonakovský.
Co se chystá

Dolní Poohří - S téměř dvouměsíčním zpožděním se začíná v Dolním Poohří pomalu rozbíhat letošní turistická sezóna. Otevřela se muzea, galerie a turistická informační centra, ožily zahrádky restaurací a na první návštěvníky se chystají také hrady a zámky.

V běžném provozu jsou již všechna turistická informační centra v Dolním Poohří. Již od 11. května jsou otevřena muzea a galerie. Většina z nich prodloužila stávající výstavy, které si návštěvníci neměli čas prohlédnout. V Oblastním muzeu v Lounech je tak až do června k vidění výstava kalíšků na vajíčka, v Regionálním muzeu v Žatci je možné zhlédnout do konce května výstavu „Od košilky…“, která přibližuje období porodu, narození a křest dítěte. 26. května se pak otevírá v Žatci výstava vyšívaných kuchařek.

Lounská galerie GAML zahájila výstavu Vladimíra Nováka a v kadaňské Galerii Josefa Lieslera pokračuje výstava Emy a Báry Srncových, Galerie Kryt v Klášterci nad Ohří nabízí od konce května fotografie rozhleden Ústeckého kraje.

Do center měst se vrátily také farmářské trhy. V Kadani bude první ve středu 20. května od 9 do 16 hodin, v Lounech se konají trhy v sobotu 23. května od 8 do 12 hodin, v Chomutově v sobotu 30. května.

V další vlně rozvolňování krizových opatření budou následovat památkové objekty. Prvního možného dne, pondělí 25. května, využije zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku, který bude tento den mimořádně otevřen od 10 do 16 hodin. V následujícím období už bude platit běžná otevírací doba od úterý do neděle. Stejně tak se hned v pondělí otevřou památky ve správě Národního památkového ústavu – zámky Krásný Dvůr včetně Novogotického templu, Libochovice a Stekník.

Počet návštěvníků na prohlídkách bude omezený a správci doporučují rezervaci předem. V dalším období pak bude už pondělí zavíracím dnem. V zámeckém parku v Libochovicích hned první den začínají řezbářské dny nazvané Týden plný pilin. Zámky v Klášterci nad Ohří a Červený Hrádek zvou návštěvníky do svých expozic poprvé v úterý 26. května. Od 16. května zahájila svůj pravidelný víkendový provoz Doupovská dráha, železnice, která vozí turisty z Kadaně ke Krásnému Dvoru, Doupovským horám či do Podbořan.

V Žatci již je otevřena Klášterní zahrada a 26. května zahájí výstavou Návraty Volyňských Čechů svůj provoz Galerie Sladovna. Největší turistická lákadla Žatce – Chmelařské muzeum a Chrám chmele a piva v Žatci obnovují prohlídky v sobotu 30. května.

Ve stejný den, tedy v sobotu 30. května, otevírá všechny své objekty Městské muzeum v Kadani. O víkendech a svátcích mohou návštěvníci vystoupat na Radniční a Mikulovickou věž nebo navštívit Kadaňský hrad, kde se v červnu otevře výstava, věnovaná Hansi Kudlichovi. V Baště přivítá návštěvníky nová výstava Lovci lebek, která představí sbírky z Nové Guiney. V sobotu a neděli 30. a 31. května nabídne Františkánský klášter komentované prohlídky dvou návštěvnických okruhů.

První akcí pro veřejnost v Postoloprtech bude 9. června varhanní koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Pro diváky již promítají kino Svět v Lounech a žatecké kino. V Žatci však promítání v budově divadla končí 24. května a poté se projekce přesunou do letního kina. Ve středu 3. června nabídne první filmy kino Egerie v Klášterci nad Ohří i kino Hvězda v Kadani. O prázdninách by měl do Dolního Poohří opět dorazit Kinematograf bratří Čadíků.

První akcí Destinační agentury Dolní Poohří bude letos Ohřecká Osmička, osmidílný sportovně-rekreační seriál. Odstartuje první etapou v neděli 21. června na zámku Krásný Dvůr, hned o týden později se poběží etapa Kláštereckem. Podrobnosti a přihlášky najdou zájemci na webu www.dolnipoohri.cz/ohrecka-osmicka. Zrušit však agentura musela tradiční červencový Den Ohře, jeho program se přesune na příští léto.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru