Ústí nad Labem - Na nové jednookruhové trati Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem se v sobotu představí elitní běžci se skvělou formou, kterou prokázali minulý víkend při Birell Grand Prix Praha. Ústecký závod oceněný zlatou známkou IAAF si přijedou užít více než tři tisícovky běžců 32 národností, 2100 čísel do dm rodinného běhu již zná své majitele.

„Jednookruhová trať závodu je bezpečnější, zaručuje lepší propustnost a není na ní ani jedna dlažební kostka, v tom je mezi trasami závodů běžecké ligy RunCzech unikátní," řekl na předzávodní tiskové konferenci Václav Skřivánek, ředitel závodu.
Když se k tomu přidá slibná forma elitních atletů a nadějná předpověď počasí, dají se očekávat velmi rychlé časy. „Chtěli bychom letos prolomit hranici jedné hodiny," uvedl Skřivánek.

Podle manažerky elitních atletů Jany Moberly by se to mohlo podařit keňskému běžci Danielu Chebiimu s osobním rekordem 59:49 z půlmaratonu v Českých Budějovicích či jeho krajanům Masai Titusovi nebo Gilbertu Masaiovi. „Ale ani ženy nezůstávají ve svých ambicích pozadu. V Praze v sobotu překonala keňská vytrvalkyně Peres Jepchirchir osobní rekord v běhu na deset kilometrů a vytvořila na této distanci nejlepší letošní světový výkon letošního roku. Navíc další dvě ženy ve startovním poli již běžely půlmaraton v čase pod 1:09:00. To nás opravňuje k tomu, abychom zítra očekávali v závodě žen cílový čas pod jednu hodinu a devět minut," doplňuje Moberly.

„Ano, chci ten čas zaběhnout, věřím si," řekla při slavnostním předávání startovních čísel elitním atletům Jepchirichir.
„V loňském roce mě trápila častá zranění. Teď se cítím dobře. Udělám vše pro to, abych zítra zaběhl čas pod jednu hodinu. Pokud se mi to podaří, dodá mi to ještě více sebevědomí a pokusím se při pražském maratonu o maratonskou premiéru," doplňuje Chebii.

Výborně se cítí i čeští běžci. „Věřím, že se mi podaří překonat loňský výkon Milana Kocourka," dodává český favorit závodu Jiří Homoláč. Formu cítí před svou půlmaratonskou premiérou i česká reprezentantka v běhu na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová, jež je mimo zimní sezónu stále více vidět na běžeckých závodech. „Po minulém víkendu jsem cítila trochu únavu, na závod se však těším. Myslím si, že je v mých silách překonat rekordní čas závodu 1:17:18, jehož dosáhla v roce 2012 Ivana Sekyrová."

Půlmaraton startuje v sobotu v 15:00. Perličkou bude i výkon ultravytrvalce Reného Kujana. Na závod dorazí po svých v rámci projektu Kralupy – Start – Cíl, v němž podporuje Sportovní klub vozíčkářů Praha, ze 70 kilometrů vzdálených Kralup nad Vltavou a po doběhu se postaví rovnou na start půlmaratonu.

Půlmaratonci se mohou těšit na 17 kapel podél trati, které jim zahrají v rámci Marathon Music Festivalu. Tříkilometrový dm rodinný běh startuje v 13:30 a představí se v něm i ústecká rodačka a Miss sympatie z roku 2002 Lenka Kocmanová Taussigová. Za Plamínek naděje poběží také Lukáš Konečný, o hodinu a půl později se vydá i na start půlmaratonu.

Celý sobotní program začíná již v 12:00, kdy se na dvoukilometrovém okruhu v centru města odehraje Spolchemie Mistrovství České republiky handbikerů v silničním kritériu. Handbikeři odkrouží v centru 60 minut a jedno kolo. Přímý přenos Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem bude vysílán online na www.runczech.com ve spolupráci s portálem Seznam.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru