TIP NA VÝLET: Vydejte se na zříceninu hradu Gutštejn s nádhernou přírodou v okolí
3x foto: Martina Nováková
Výlety

Zřícenina hradu Gutštejn leží necelých 65 km od Karlových Varů, v okrese Tachov. Stojí v lesnaté a kopcovité krajině na ostrožně nad potokem Hadovka. Hradu dominuje 20 metrů vysoká věž se zaoblenými rohy.

První písemná zmínka o hradu je z roku 1319. Byl spojován s mocným rodem Gutštejnů, kteří ale v roce 1747 vymřeli. Hrad Gutštejnové v 16. století úplně opustili, protože už nevyhovoval jejich potřebám. Panství proto bylo přeneseno do Bezdružic a hrad zůstal opuštěný.

Gutštejn měl předhradí, jak ale vydalo, o tom se mnoho neví. I když na hradě odborníci provedli stavebně historický a archeologický průzkum, nepodařilo se zjistit, jak přesně panství vypadalo. Ví se ale, že původně hrad žádnou věž neměl.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru