Chmelu se u nás daří, loňská úroda byla nejvyšší za posledních 25 let!
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR/Žatecko - Značné dešťové srážky a ideální teplotní podmínky během vegetačního období chmele dávaly předpoklad k tomu, že úroda “zeleného zlata” byla v roce 2021 vyšší než v roce předcházejícím.

Sumarizace dat provedená Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ) tento předpoklad potvrdila. Sklizňový rok 2021 se s celkovou produkcí chmele 8 306 tun řadí k výnosově nadprůměrným.

Loňský červen byl ve znamení vysokých dešťových srážek, jejichž úhrn se na některých stanovištích pohyboval i nad 150 mm. Zpoždění v růstu, které v chladném měsíci květnu představovalo až 14 dnů, se vlivem vyšších srážek a teplot téměř srovnalo a většina chmelových porostů tak dosáhla vrcholu chmelové konstrukce, tedy 7 m. Stejně tak i měsíc červenec byl na dešťové srážky bohatší (úhrn více než 80 mm) a teplotně se pohyboval v normálu (průměrná teplota nad 19 °C).

Tento pro růst a vývoj chmelových rostlin příznivý vývoj počasí, především ve druhé polovině vegetace, na většině lokalit kladně ovlivnil velmi dobré a jednotné zakvetení chmele a měl rovněž pozitivní vliv na následný růst a vývoj chmelových rostlin a hlávek. To ve svém důsledku ovlivnilo také produkci chmelových hlávek, která byla z historického pohledu jednou z nejvyšších i přes bouře, které poničily část chmelnic.

Ze sumarizace dat vyplývá, že v žatecké oblasti došlo v porovnání s rokem 2020 ke zvýšení produkce chmele o 2 035,58 t na celkových 6 358,36 t, což je nárůst o 47,09 %.

Celkem za Českou republiku můžeme hodnotit sklizňový ročník 2021 jako nadprůměrný, s celkovou produkcí chmele 8 305,72 t, tj. nejvyšší od roku 1996, a průměrným výnosem 1,67 t z hektaru, který je zároveň historicky nejvyšším hektarovým výnosem. Ve srovnání s ročníkem 2020 došlo ke zvýšení produkce chmele o 2 380,79 t (v roce 2020 bylo sklizeno 5 924,93 t), což je meziroční nárůst o 40,18 %.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru