Komentář pediatra: Co na jaře ohrožuje imunitu a proč stále nemáme vyhráno nad koronavirem?
MUDr. Richard Rýznar
Zajímavosti

ČR - Žáci prvních stupňů základních škol i mateřských škol se vrátili do dětských kolektivů, žáky druhých stupňů čeká obnovení výuky 8. června. Co udělá návrat do škol s dětskou imunitou? A co děti, které nastoupí do výuky až v září? Na tyto otázky odpovídá ve svém komentáři pediatr Richard Rýznar.

Uzavření škol a školek z důvodu koronavirové pandemie vytrhlo děti z kolektivů. Tento krok zabránil většímu šíření nákazy viru COVID-19 a snížil tak výskyt i jiných respiračních infekcí. Díky tomu se ordinace pediatrů v uplynulých dvou měsících vyprázdnily a děti prožily zdravější jaro.

Rodiče se určitě nemusejí obávat, že by pobyt mimo kolektiv vrstevníků mohl dětem z imunologického hlediska ublížit, ohrožena byla spíše oblast sociální či vzdělávací.

Vyšší riziko nákazy bude v září

Žáci se vracejí do škol na přelomu jara a léta, tedy v období s mnohem menším výskytem respiračních infekcí, kam řadíme právě i COVID-19. Proto věříme, že se do června nemocnost právě u dětí do 10 let výrazně nerozvine.

Problematičtější však bude pravděpodobně návrat do škol letos v září. Epidemiologové totiž upozorňují, že na podzim může dojít k druhé vlně výskytu nákazy COVID-19.

Podzim je z hlediska nákazy rizikovější nejen proto, že se více pohybujeme v uzavřených prostorech s vyšším počtem osob, ale svou roli hraje i stav našich sliznic. Těm totiž neprospívá přechod z přetopených místností se suchým vzduchem do chladna, kvůli čemuž neplní účinně svou obranou funkci a propustí viry do našeho organismu.

V neposlední řadě je faktem, že virům svědčí chladnější počasí – zvláště koronaviry a rhinoviry se při nižších teplotách lépe množí a déle přežijí v prostředí mimo hostitelský organizmus, tedy člověka. Tyto faktory pak zvyšují infekčnost virů.

Obranou proti virům je posilování imunity

Proto bude důležité zejména na sklonku léta uvažovat o způsobech posílení imunitního systému, a to nejen u dětí, ale i u dospělých, a zejména u seniorů. Zlepšení obranyschopnosti bude mnohem důležitější než v předešlých letech. Spolu s chřipkou a jinými infekty dýchacích cest lze totiž bohužel čekat právě také druhou vlnu COVID-19.

Pomoci mohou kvalitní doplňky stravy, jako například Immun44. Ten obsahuje komplexní směs takzvaných polyfenolů sloužících k zásobování imunitního systému a biologicky aktivní vitamíny z čistě přírodních zdrojů.

Lidé by si však měli zvykat posilovat imunitní systém po celý rok. Stačí dodržovat základní pravidla zdravé stravy, otužovat se a dopřávat tělu dostatek pohybu. V uzavřených kolektivech je poté potřeba často a důkladně větrat. Rodiče by měli dohlédnout, aby děti pravidla dodržovaly a neoslabovaly své zdraví jinými faktory.

Problematická je u dětí zvláště nadváha, právě obezita je jedním z nejrizikovějších faktorů při rozvoji nemoci COVID 19. Smutným faktem je, že už teenageři jsou rovněž ohrožováni alkoholem a kouřením, což imunitu dramaticky snižuje.

Infekčních nemocí se dnes již nemusíme tolik obávat, neměli bychom však zapomínat na prevenci a zdravý životní styl.

Více o autorovi komentář

MUDr. Richard Rýznar je praktickým lékařem pro děti a dorost s více než 30letou praxí. Získal dvě atestace z pediatrie i neonatologie, působil jako lékař JIP na dětské klinice, zastával pozici zástupce primáře dětského oddělení okresní nemocnice a ředitele dětského centra.

V současné době provozuje soukromou dětskou praxi s přibližně 1400 pacienty, pro tuto činnost má specializovanou způsobilost. Jako odborník spolupracuje se společností Vegall Pharma, která je výrobcem kvalitních doplňků stravy pro posílení imunity.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru