Víte, co je to Bloodroot a k čemu se používá? Tahle kráska už brzy vykvete v botanické zahradě
Foto: Botanická zahrada Teplice
Zajímavosti

Teplice - Až z východní části Severní Ameriky pochází Sanguinaria canadensis s českým jménem krvavěnka kanadská, které se též říká krevnice kanadská. Rod Sanguinaria je monotypický a je z čeledi Papaveraceae , čili z čeledi makovitých.

V přírodě roste v lesích i na loukách až do nadmořské výšky 1300 m n.m. V amerických státech New York a Rhode Island patří k ohroženým druhům.

Rostlina je jedovatá, obsahuje jedovatý alkaloid sanguinarin. Původní Američané ji používali ve své medicíně, mimo jiné jako emetický prostředek. V dnešní době je v USA schváleno zařazení sanguinarinu do zubních past jako antibakteriálního činidla nebo prostředku proti plaku. Sanguinarin též obsahují některé přísady do krmiv pro zvířata distribuované v Evropě.

Takzvaný Bloodroot je též populárním červeným barvivem, používaným domorodými americkými umělci, zejména mezi jihovýchodními košíkáři. Rostlina totiž produkuje načervenalou šťávu, která se používá jako barvivo.

A v teplické botanické zahradě vykvete v nejbližších dnech v místech, kde jsou stromy Ginkgo a Liriodendron. A těšit se můžete na představení dalších exotických krásek.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru