Do ústecké zoo přijela nová samice geparda Jasmine
Foto: ZOO Ústí nad Labem
Zajímavosti

Ústí nad Labem - V pondělí 24. února v odpoledních hodinách dorazila do ústecké zoo nová samice geparda štíhlého jménem Jasmine. „Jedná se o mladé zvíře, které se narodilo 13. dubna 2018 v Zoo Varšava. Jeho cesta k nám trvala necelých osm hodin a probíhala bez problémů,“ informuje mluvčí zoo Nikola Roštejnská.

„Samice přišla na základě naší žádosti o rozšíření stávajícího chovu a zvýšení šance na rozmnožení těchto afrických šelem. Její transport doporučil koordinátor chovu gepardů Lars Versteege z Holandska. Věříme, že její příchod nám do budoucna pomůže,“ přibližuje zástupce ředitele pro zoologii a zahradnictví Ing. Lukáš Štěrba.

2602gepard2

Foto: ZOO Ústí nad Labem

„Jasmine byla v prvních okamžicích klidná a neprojevovala známky strachu. Pro začátek má k dispozici dva vnitřní prostory, které měla možnost ihned po příjezdu prozkoumat. Pozvolna se bude učit chodit do vnitřní ubikace pomocí návštěv menšího dvorku, poté jí plně zpřístupníme velký venkovní výběh. Tam bude mít možnost se přes plot seznámit s naší druhou samicí Virgulí,“ doplňuje chovatelka Věra Malířová.

Chov těchto nejrychlejších suchozemských savců se v naší zoo datuje k roku 1999, kdy k nám přišla samice Gara a samec Inongo. V historii chovu se prozatím nepodařilo úspěšně odchovat mláďata. „V květnu loňského roku k nám z Nizozemska přicestoval samec jménem Sami, aby vytvořil pár se samicí Virgulí. Z počátku samice o samce neprojevovala zájem a při jeho přiblížení k hranici oddělující výběhy mu hrozila vrčením. Na podzim po podání uklidňující látky jsme oba jedince spojili. K žádnému fyzickému ataku nedošlo a samice začala postupně respektovat přítomnost samce, čímž se podařilo odstranit její strach. Příchod další samice zvýší pravděpodobnost odchovu,“ sděluje Ing. Lukáš Štěrba.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru