Školáci z Velkého Března chtějí na jarmarku vydělat na lázně handicapovanému chlapci
Ilustrační foto
Zajímavosti

Velké Březno - Co udělá třída desetiletých dětí s 10 nebo 20 tisíci korunami? Většina je utratí za vstupné do zábavního parku nebo večírek. Školáci z Velkého Března zaplatí lázně postiženému chlapci.

„Martínka upoutala na vozík dětská mozková obrna. Známe ho, protože jezdí do sousedních Zubrnic za babičkou, a naše škola ho dlouhodobě podporuje. Proto se děti rozhodly, že mu přispějeme na pobyt v lázních, které každý rok potřebuje,“ popisuje třídní 5. B Dagmar Ličmanová.

Děti navíc k penězům nepřijdou úplně snadno. Budou za nimi tři měsíce náročné práce v rámci projektu Abeceda peněz. Ten žákům čtvrtých tříd vštěpuje zásady finanční gramotnosti. Zábavnou formou a hlavně praxí. „Děti mají za úkol vytvořit vlastní firmu, obsadit v ní jednotlivé posty, naplánovat výrobu zboží, které by zvládly vyrobit a které následně budou schopné prodat na trhu. Po celou dobu pracují s jednoduchými finančními plány, propočítávají ceny zboží a jasně vidí, co všechno se musí do konečné ceny odrazit, aby pokryla náklady,“ popisuje David Hubáček z České spořitelny, která Abecedu peněz pro školy připravila. Děti projektem provází nejen třídní učitel, ale i bankéři z místní pobočky České spořitelny.

Jak velkou částku třináctiletý Martínek nakonec dostane, ještě není jisté. „Vrcholem Abecedy peněz je pro každou třídu veřejný jarmark. Tam se pokusí prodat vše, na čem během uplynulých týdnů pracovali. Zboží i znalosti,“ přibližuje David Hubáček. Některé třídy vydělají 4 tisíce, některé 40 tisíc. Absolutní rekord drží čerstvě čtvrťáci z Poličky. Ti koncem listopadu dojali celý jarmark, když vydělali 63 tisíc a do poslední koruny je věnovali handicapované dívce.

Malé podnikatele z Velkého Března čeká jarmark ve čtvrtek 12. prosince odpoledne před pobočkou České spořitelny na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem. Jste srdečně zváni!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru