Bílina je bohatší o 300 kilo ryb. Vypustili je tam ústečtí školáci
Za poslední tři desetiletí se čistota vody v řece výrazně zlepšila a toto zlepšování nadále pokračuje. Foto: Unipetrol
Zajímavosti

Ústecký kraj - Unipetrol, severočeští rybáři a Ekologické centrum Most opět uspořádali pro děti společné vypouštění ryb do řeky Bíliny. U Královského pramene ve Stadicích téměř 40 dětí ze základní školy Karla IV. z Ústí nad Labem pomohlo rybářům vypustit téměř 300 kilogramů ryb. Tentokrát se k akci připojili také handicapovaní klienti obecně prospěšné společnosti Helias. Od roku 2010, tedy od začátku spolupráce mezi Unipetrolem a Českým rybářským svazem, bylo vysazeno 7,5 tun ryb v celkové hodnotě 700 tisíc korun.

„Tentokrát bylo do řeky vypuštěno asi 300 kilogramů ryb. Většina ryb byla přivezena z výlovu nádrže Barbora v Duchcově na konci října. Na rybochovném zařízení Severočeského územního svazu v Chabařovicích jsme ryby přetřídili a přidali také několik atraktivních druhů jako štiky a sumce,“ upřesňuje Jan Skalský, tiskový mluvčí Českého rybářského svazu, Severočeského územního svazu.

„Prvotním cílem našeho společného projektu s Českým rybářským svazem, který jsme odstartovali již v roce 2010, je revitalizace řeky Bíliny. Pravidelně ryby vysazujeme dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Společně s mosteckým ekocentrem se snažíme tuto aktivitu využít i ke zvýšení zájmu o životní prostředí u dětí,“ uvádí Pavel Sláma, ředitel jednotky EKO společnosti Unipetrol.

Druhová struktura vysazených ryb do řeky Bíliny zůstala stejná jako v předchozích letech. Jednalo se o cejna velkého, cejnka malého, plotici obecnou, perlína ostrobřichého, okouna říčního a dále jelce. „Víme ovšem, že účastníkům vždy udělají radost i větší ryby, které mnohdy znají, jako je např. kapr, štika a také menší sumec, proč jim je tedy nedopřát. Je úžasné sledovat radost v očích při vypouštění toho jejich kapříka nebo cejna,“ doplňuje Jan Skalský.

Účastníky velice zajímalo, jaké ryby jsou v českých řekách nejrozšířenější, čím se živí a jak se chovají. Zmínil se také pohnutý osud řeky Bíliny, do které se úspěšně podařilo navrátit život. Za poslední tři desetiletí se čistota vody v řece výrazně zlepšila a toto zlepšování nadále pokračuje.

Vedle Bíliny se Unipetrol stará také o Labe. Ryby jsou vysazovány v Neratovicích v těsné blízkosti výrobního závodu Spolana ve spolupráci s místní organizací rybářů. O čistotě vody v okolí svědčí pravidelné rybářské závody i důsledný monitoring stavu a kondice tamní rybí populace.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru