Dva sokolí kluci a jedna holka mají domovské právo v Teplárně Trmice už jisté
Foto: ČEZ
Ústí nad Labem

Trmice – První kroužkovací misi „elektrárensko-teplárenských“ mláďat sokola stěhovavého na výškových stavbách Skupiny ČEZ má na severu Čech za sebou ornitolog Václav Beran. Dva kluky a jednu holku přitom vyrušil, což mu dávali rozzlobeně najevo, z jejich odpolední siesty na ochozu komína Teplárny Trmice ve výšce 120 metrů.

Stejně jako vloni byl trmický sokolí pár první, který vyvedl na svět své potomky. Letos dokonce o jednoho více. Snad tak zaúřadovala sama matka Příroda, neboť loňská samička bohužel nezvládla v silných poryvech větru své první letecké manévry.

„Mají se čile k světu a jsou už poměrně velcí. Co nevidět již opustí budku a začnou se učit létat. Jejich okroužkování tak bylo opravdu za pět minut dvanáct. Nu, moc se jim to nelíbilo. Zvláště samička nedovedla pochopit, proč já mám jen jeden snubní prsten a ona musí mít na pařátech hned dva a ještě k tomu různě barevné a s čísly. Párkrát mě tak klovla,“ poznamenal s úsměvem po sestupu z komína Václav Beran, jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem a výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s. Zároveň připomenul, že od ledna 2011, kdy byla na ochozu chladicí věže Elektrárny Tušimice umístěna vůbec první kovová sokolí budka v České republice, se již na stavbách Skupiny ČEZ podařilo odchovat dvaapadesát sokolích mláďat.

Podle ornitologa bylo letošní zahnízdění sokola stěhovavého v elektrárenských lokalitách Skupiny ČEZ mírně zpožděno, za což mohly silné mrazy v březnu. Nicméně koncem dubna, kdy už se trmičtí sokolíci dožadovali od svých rodičů první stravy, měl již potvrzeno, že i na ochozu komína Elektrárny Ledvice sedí samice na vejcích, stejně tak i v Elektrárnách Prunéřov. „Samici raroha velkého se tam letos neukázala, takže to vypadá na normální zahnízdění,“ konstatoval Václav Beran. Prunéřovský pár má přitom jeho obdiv. „Je pozoruhodné, že se sokolům podařilo i za častých útoků rarožice vyvést dvě mláďata, byť kvůli ní došlo k opravdu hodně pozdnímu zahnízdění. Předloni tolik štěstí neměli.“

Foto: ČEZ

Skupina ČEZ patří mezi průkopníky ochrany sokola stěhovavého v průmyslových lokalitách. Energetici byli vůbec první, kdo začal s ornitology spolupracovat na umístění hliníkových sokolích budek na výškových elektrárenských či teplárenských stavbách. Stalo se tak v roce 2011, kdy byla první budka umístěna na ochozu chladicí věže v Elektrárně Tušimice. Teprve poté následovaly instalace dalších budek na jiných průmyslových stavbách v republice.

Budky jsou na severu Čech na komínech v elektrárnách Prunéřov, Počerady, Ledvice a Teplárny Trmice. Elektrárna Tušimice po modernizaci komín sice již nemá, ale sokolí pár si oblíbil jednu z tamních chladicích věží. Ve středních Čechách mají svou sokolí budku Elektrárna Mělník a areál společnosti Energotrans, a. s., v Třeboradicích, ve východních Elektrárna Poříčí, to samé se týká Elektrárny Dětmarovice a Jaderné elektrárny Dukovany na Moravě či Jaderné elektrárny Temelín v jižních Čechách. Zatím jsou v rámci odchovu nejúspěšnější severočeské lokality a také Mělník. V ostatních lokalitách, kde jsou budky teprve druhým rokem, momentálně slouží za domov poštolkám.

Teplárna Trmice byla prakticky poslední ze severočeských lokalit Skupiny ČEZ, kde byla v roce 2015 na jednom z komínů umístěna sokolí budka. „Rádi jsme vyhověli ornitologům z ALKA Wildlife, zvláště když se před tím snažil sokolí pár hnízdit na skále v sousedství teplárny. U nás má potřebný klid, aby mohl vyvést mladé. My se pochopitelně snažíme ho při tom nerušit,“ říká Miroslav Krpec, ředitel Teplárny Trmice. Jak ještě dodal, kromě právě probíhající modernizace a ekologizace teplárny, což umožní její provoz za zpřísněných ekologických limitů i po roce 2020, je záchovný program sokola stěhovavého dalším a hlavně přirozeným počinem ochrany životního prostředí v okolí teplárny.

Již v roce 2014 zaznamenali ornitologové první zahnízdění sokola stěhovavého v lokalitě Teplárny Trmice a vylíhnutí dvou mláďat, tehdy ovšem ještě na skále. V roce 2015 byla proto instalována na ochozu komína budka, sokolí pár ale nezahnízdil. O rok později již sice ano, ale jednoho dne byla krom dvou vajec (později se ukázalo, že byla neoplozená) budka prázdná a sokolí pár zmizel neznámo kam. V roce 2017 se vrátil a vyvedl dvě mláďata. Samička se bohužel stala obětí silného poryvu větru a byla zaměstnanci teplárny nalezena na zemi se zlomeným vazem, když nezvládla své první letecké manévry. Letos se vylíhla tři mláďata - dva kluci a jedna holka, jaká říká Václav Beran. Podle něj ovšem vniveč nepřišla ani sokolí nešťastnice. „Nechali jsme ji preparovat a v současné době již zaujímá čestné místo v naší sbírce fauny Ústeckého kraje,“ uzavírá ornitolog a zároveň zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru