Krásné Březno - Na úterní svátek a s ním spojený den volna si připravila ústecká zoologická zahrada tradiční akci zaměřenou na zpěvné ptactvo. Návštěvníci s ptačím příjmením, kteří se při vstupu přihlásí a prokáží v pokladně zoo, budou mít v tento den vstup zdarma.

„Letos se zahrada tematicky zaměří na dvě zeměpisné oblasti, které jsou však od sebe vzdálené tisíce kilometrů. Jednak se akce týká naší fauny a drobných opeřenců, čímž zároveň naplňujeme odkaz Heinricha Lumpeho, zakladatele původní ptačí rezervace, ze které postupně vznikala naše zoo, jednak se budeme věnovat nové kampani Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) s názvem Silent Forest (Ztichlý les), která je cílena na ochranu kriticky ohrožených druhů ptáků v Jihovýchodní Asii,“ vysvětlila mluvčí zoo Věra Vrabcová.

První část programu proběhne v časných ranních hodinách a účastní se jí nadšenci z řad amatérských ornitologů či milovníků přírody, protože brzké vstávání skutečně vyžaduje upřímný zájem. „Pozorování ptactva v areálu zoo pořádáme ve spolupráci s Českou společnost ornitologická (ČSO) a Muzeem města Ústí nad Labem od roku 2009. Průvodcem je zkušený ornitolog a pracovník muzea Václav Beran. Během trasy upozorňuje na hlasy různých ptáků, které pak sledujeme pomocí dalekohledu, a vypráví zajímavosti z jejich života. Závěr patří ukázce kroužkování ptáčků odchycených v předem nainstalovaných jemných sítích. Účastníci je pak mohou sami vypustit, což je neopakovatelný zážitek nejen pro děti, ale i pro dospělé. První skupina se na cestu vydává v 5.00 hodin ráno, kdy je ještě tma, ale ptáci se již začínají probouzet, o hodinu a půl později, tedy v 6.30 hodin, vyrazí na stejnou trasu další zájemci. Sraz je u spodního vchodu do zoo a vstup na tuto akci je zdarma,“ doplnila Nikola Roštejnská z ústecké zoo.

Pro návštěvníky zahrady bude další program připraven ve střední části zoo v okolí historického hrádku. „Odpoledne od 13.00 do 16.00 hodin zde mohou nalézt stanoviště, kde mohou plnit různé úkoly, které jsou tematicky zaměřené na probíhající mezinárodní kampaň Silent Forest – Asian Songbirds Crisis (Ztichlý les – krize pěvců v Jihovýchodní Asii). Ta upozorňuje na velký problém, kterému čelí zpěvné ptactvo v tropických lesích asijského kontinentu, a to je jednak ztráta životního prostředí, ale zejména nadměrný lov. Některé druhy pěvců jsou pro svůj unikátní zpěv či pestré a líbivé zbarvení v masivních počtech odchytávány a prodávány na trzích. Často jde o ilegální obchod a chráněné a kriticky ohrožené druhy končí v klecích pro okrasu či jsou využívány v populárních pěveckých soutěžích,“ popsal Matěj Kynšt a dodal: „Cílem kampaně je zvýšit povědomí o tomto problému a pokusit se vytvořit v Indonésii funkční model, který bude respektovat místní tradice a kulturu, ale zároveň dodržovat zákony o nelegálním obchodu se zvířaty. Kampaň se zaměřuje také na finanční podporu konkrétních ochranářských projektů, např. výstavbu záchranných, rehabilitačních a chovatelských center na Jávě a na Sumatře. Drobný finanční příspěvek může být generován např. při nákupu suvenýrů s logem kampaně.“

„Naše akce nezapomíná ani na tradiční zvyk, kterým je prvomájové políbení pod rozkvetlým stromem. V zoo máme připraveno několik míst, která jsou k tomuto účelu vhodná, proto zveme zejména zamilované dvojice, ale i dlouholeté partnery či rodiče s dětmi. Ti všichni u nás najdou „polibkovníky“, které budou po celý den sloužit svému účelu. Jedním z míst, kde je možné jeden z nich najít, je historický Trpasličí hrádek,“ popsala vedoucí návštěvnického servisu Andrea Balejová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru