Zemřel Ivo Brožek, dlouholetý ředitel ústecké vysokoškolské knihovny
PhDr. Ivo Brožek ve VK UJEP. Foto: archiv UJEP
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V pátek 16. února 2018 zemřel po delší nemoci ve věku 67 let PhDr. Ivo Brožek, bývalý ředitel Vědecké knihovny Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. V pondělí zprávu potvrdila univerzita.

"Většinu své profesní dráhy spojil Ivo Brožek s vysokoškolským knihovnictvím, od roku 1984 působil jako vedoucí Ústřední knihovny Pedagogické fakulty v Ústí nad Labem, posléze se podílel na přípravě celouniverzitní knihovny, jejímž se stal v roce 2012 ředitelem. Byl autorem četným odborných článků, vystoupení na konferencích, ředitelem projektů. Aktivně působil ve svazu knihovníků a informačních pracovníků, v Asociaci knihoven vysokých škol, byl členem hodnotících komisí programu VISK (Veřejné informační služby knihoven)," informuje mluvčí univerzity Jana Kasaničová.

Za svou práci obdržel mnohá ocenění jak na ústecké univerzitě, tak ze strany odborné veřejnosti. V roce 2001 mu byla předána mimořádná Cena rektora UJEP za vědeckou a výzkumnou činnost a v témže roce pamětní list rektora UJEP za významný podíl na rozvoji ústecké univerzity. V roce 2003 obdržel medaili Z. V. Tobolky za významný přínos pro rozvoj českého knihovnictví, v roce 2006 medaili Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem za podíl na jejím rozvoji. V roce 2014 se dočkal dalšího univerzitního ocenění, udělení pamětního listu rektora UJEP při příležitosti šedesáti let činnosti vysokoškolské knihovny v Ústí nad Labem a zároveň získal prestižní Cenu českých knihovníků za celoživotní přínos českému knihovnictví a podporu Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR.

Pod jeho vedením obdržela Vědecká knihovna UJEP ocenění Knihovna roku 2013 v kategorii „Významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“, a to „za sloučení fakultních knihoven do efektivního celku v moderně koncipované budově knihovny“.

Poslední rozloučení s PhDr. Ivo Brožkem se bude konat ve čtvrtek 22. února 2018 v 11:00 h v obřadní síni starého krematoria v Ústí nad Labem-Střekově.

PhDr. Ivo Brožek se narodil 7. 1. 1951. V roce 1974 absolvoval obor vědecké informace a knihovnictví na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1974-1977 byl zaměstnán v oddělení vědeckoinformační a knihovnické služby Krajského ústavu národního zdraví v Ústí nad Labem. V roce 1984 nastoupil na místo vedoucího knihovny Pedagogické fakulty v Ústí nad Labem, kde působil do roku 2012. Následně byl jmenován ředitelem nově vzniklé Vědecké knihovny UJEP, kterou vedl do konce dubna 2016.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru