Do ústecké nemocnice dorazil speciální výukový kamion s mobilní laboratoří a dvěma operačními sály
Foto: Krajská zdravotní
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - „Tréninkový artroskopický kamion“ s mobilní laboratoří a dvěma plně vybavenými operačními sály zaparkoval na tři dny v areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. V tomto unikátním zařízení měli mladí lékaři Krajské zdravotní, a.s., (KZ) jedinečnou příležitost vyzkoušet si speciální operační postupy na takzvaných kadaverech, tedy na částech těl zemřelých, kteří své tělo posmrtně darovali k akademickým účelům.

Během tří dnů měli lékaři KZ unikátní příležitost procvičit si nejnovější artroskopické operační techniky v simulovaném výukovém prostředí.Odborným garantem akce byl MUDr. Jakub Avenarius z Ortopedické kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (FZS UJEP) a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. (MNUL).

„V rámci tohoto workshopu bylo proškoleno celkem 21 lékařů z Ústeckého kraje. Převážně se jednalo o mladé lékaře v předatestační přípravě, na jejichž vzdělávání a kvalitní přípravu se KZ dlouhodobě intenzivně zaměřuje. Absolventi tohoto špičkového kurzu hodnotili jeho průběh jako velmi přínosný a kvalitně zpracovaný, což bylo dáno nejen unikátní technologií tohoto výukového prostoru, ale zejména kvalitním týmem lektorů v čele s MUDr. Jakubem Avenariem, který patří mezi špičky české rekonstrukční artroskopie,“ říká MUDr. Tomáš Novotný, Ph.D., přednosta Ortopedické kliniky FZS UJEP a MNUL.

1203kzkz2

Foto: Krajská zdravotní

„Lékaři v chirurgických oborech potřebují zejména praxi. U artroskopických výkonů se operatér pohybuje uvnitř kloubu pomocí speciálních nástrojů. Dovnitř proniká přes malé vstupy, což znamená, že musí pracovat precizně a jistě. Proto je důležité, aby mladí lékaři měli možnost si tyto operační postupy natrénovat, a to včetně složitých a často nákladných nejnovějších operačních technik. Postupy se v posledních letech neskutečně posunuly, díky čemuž už práce není jen o vyndání menisku, ale v kloubech, s výjimkou kloubních náhrad, endoskopicky operujeme již takřka všechno,“ vysvětluje MUDr. Jakub Avenarius.

https://www.youtube.com/watch?v=7pgfhphSgnM

Hlavním cílem kurzů bylo zdokonalit specialisty největšího poskytovatele nemocniční péče v České republice v takzvané rekonstrukční artroskopii. Jednalo se o unikátní příležitost pro lékaře v předatestačním vzdělávání zlepšit se v artroskopických operacích a pro zkušené operatéry vyzkoušet si nejnovější implantáty a technologie. Dostatečné znalosti a zkušenosti mají vliv na to, jak dobře po technické stránce zákrok zvládnou a jak si poradí s možnými komplikacemi. Díky kadaverovému tréninku si lékaři mohli vyzkoušet nejnovější operační techniky na reálných lidských tělech s vysokou kvalitou výstupu, což je velmi důležité pro jejich běžnou praxi. „Operatéři měli v kamionu k dispozici kadavery kolen a ramen pro nácvik artroskopických operačních technik, jako je stabilizace ramene, sešití rotátorové manžety či menisků nebo třeba ošetření chrupavek,“ dodává garant workshopu.

Výukový kamion do ústecké Masarykovy nemocnice přivezla společnost Arthrex, která školí lékaře napříč Evropou a k dispozici má celkem pět těchto mobilních laboratoří. Technickou, materiální a personální podporu pro průběh akce zabezpečila Krajská zdravotní, a.s. „Od počátku své existence klade naše společnost obrovský důraz na vzdělávání lékařů. Jasným důkazem je největší evropské tréninkové centrum v Mnichově, kde je k dispozici 45 plně vybavených operačních stanic, které umožňují lékařům reálný nácvik všech nejnovějších operačních technik. S ohledem na nové metody ošetření vnímáme důležitost nabídnout tréninkovou a vzdělávací podporu i lékařům v Česku formou naší unikátní mobilní laboratoře,“ říká Tomáš Mucha, ředitel společnosti Arthrex pro Českou republiku a Slovensko.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru