VIDEO: Akce Bobík: Zásahovka si došla pro cizince, kteří v kraji okrádali stavebníky
Foto: Policie ČR
Ústí nad Labem

Ústecký, Středočeský kraj - Litoměřičtí kriminalisté rozpracovali v letních měsících tohoto roku skupinu cizinců podezřelých z krádeží vloupáním do stavebních buněk.

"Na základě zjištěných míst páchání trestné činnosti a dokumentovaného rozsahu trestné činnosti si pak věc převzali středočeští kriminalisté, kteří podrobně rozkryli kompletní složení této skupiny a postupně zadokumentovali jejich trestnou činnost. Ta spočívala v krádežích vloupáním do stavebních buněk a kontejnerů, při nichž se zaměřovali zejména na krádeže elektrického nářadí a nástrojů potřebných na stavbách. Veškeré odcizené věci následně putovaly do meziskladů, které si cizinci zřídili, případně do jejich bydlišť, a poté se snažili o další prodej těchto věci přímo na území České republiky," uvádí mluvčí policistů Pavel Truxa.

https://www.youtube.com/watch?v=QIrZZeBmM6o

Realizaci případu provedli středočeští krajští kriminalisté ve spolupráci z kriminalisty z Mladé Boleslavi a Litoměřic pod krycím názvem „BOBÍK“ ve dnech od 15. do 18. září 2022. Při realizaci bylo ve spolupráci se zásahovou jednotkou Středočeského kraje zadrženo na různých místech celkem 5 osob cizí státní příslušnosti, a to mužů ve věku od 21 do 30 let. "Při zadržení kladli cizinci aktivní odpor, jeden z nich dokonce nastartoval vozidlo, ve kterém seděl a začal na policisty couvat s úmyslem z místa ujet," uvedl mluvčí.

Policie našla desítky kusů nářadí

Policisté provedli tři domovní prohlídky a čtyři prohlídky nebytových prostor, při nichž bylo zajištěno nejméně 130 kusů různého stavebního nářadí a nástrojů – aku šroubováky, vrtačky, elektrocentrály, bourací kladiva, nabíječky na aku baterie, nivelační optické přístroje, rázové utahováky, vrtáky, řezné kotouče, štípací pákové kleště, kombinované kleště, páčidla a další. Dále pak byly zajištěny dva osobní automobily, které cizinci užívali a finanční hotovost ve výši 15 tisíc Kč a 300 EUR.

edeniky 4494

Foto: Policie ČR

"Trestní stíhání středočeští kriminalisté zahájili pro spáchání 17 případů vloupání s celkovou škodou přesahující šest milionů korun na odcizených věcech a 209 tisíc Kč na poškození objektů. Ke všem skutkům došlo v období od března do září tohoto roku na území Středočeského, Jihočeského a Ústeckého kraje. "Tento počet případů však s největší pravděpodobnosti nebude konečný a trestní stíhání obviněných bude pravděpodobně rozšířeno o další skutky, a to zejména na základě ztotožnění stavebního nářadí zajištěného v rámci domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor," uvedl Pavel Truxa.

Všech pět mužů je stíháno pro trestné činy poškození cizí věci a krádež, za které čtyřem z nich hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody na dva až osm let, pátému pak s ohledem na rozsah jeho účasti na spáchané trestné činnosti jeden rok až pět let. Všech pět obviněných je stíháno vazebně.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru