V Ústí proběhly další kontroly bezdomovců. Na způsob života si zvykli, pomoc často odmítají
Foto: MP Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Během posledních dvou měsíců proběhlo v obvodu Severní Terasy dvanáct preventivně bezpečnostních akcí, zamřených na čistotu města a na lidi bez domova, kteří si svá provizorní obydlí staví v blízkosti veřejně prospěšných zařízení. Používají při ohřívání svých potravin otevřeného ohně, kterým by tato zařízení mohli poškodit.

Svá obydlí budují na veřejných prostranstvích, na kterých po nich zbývá i značný nepořádek. Aby k těmto jevům docházelo co nejméně, provádí strážníci městské policie ve spolupráci s příslušnými zaměstnanci Úřadu městského obvodu Severní Terasa kontroly bezdomovců. Při nich jim vysvětlují, jakého protiprávního jednání se svým chováním dopouštějí a upozorňují je na možnosti, kam a na koho se mohou obrátit v situacích, kdy nemají kde spát nebo nemají dostatek potravin.

0704mpulkz1

Foto: MP Ústí nad Labem

Po tomto poučení strážníci bezdomovcům rozdávají letáky s údaji a kontakty na organizace, které jim v jejich situaci mohou pomoci. Bohužel jejich počínání se velmi často setkává s odmítavým postojem. Bezdomovci si za určitou dobu zvyknou na způsob svého života, který v žádném případě nechtějí opustit, a veškerou pomoc odmítají. V mnoha případech se strážníkům podaří bezdomovce donutit, aby nepořádek, který po nich na místě zůstane, uklidili. Problémových míst je ale tolik, že úklid po bezdomovcích musí provádět buď pracovníci přidělení na veřejně prospěšné práce, nebo nepořádek uklízí alternativně odsouzení lidé, kteří si svůj trest odpykávají u městské policie. Samozřejmě to není všespásné řešení a na pomoc musí přijít i jiné úklidové akce, jako byla ta poslední konaná tuto sobotu s názvem Ukliďme Česko. Cílem tohoto snažení je nejen uklidit okolí, ale do společné a prospěšné činnosti zapojit různé zájmové skupiny lidí, školy, firmy, státní správu, samosprávu i jednotlivce.

0704mpulkz3

Foto: MP Ústí nad Labem

Jak řekl účastník této akce primátor města Petr Nedvědický: „Nikomu se nechce žít v poničené přírodě nebo mezi odpadky. Jsem proto rád, že se do této akce zapojuje tradičně tolik lidí, kteří společně pomáhají dobré věci.“ Vzhledem k tomu, že na místě úklidu byl nalezen i infekční materiál po narkomanech, byla na místo přivolána hlídka strážníků, která materiál posbírala a uložila do příslušného sběrného kontejneru. Preventivně bezpečnostní akce zaměřené na drogovou problematiku budou následovat neprodleně.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru