Severočeská vědecká knihovna otevírá veřejné polytechnické dílny a audiovizuální studio
Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem otevírá veřejné polytechnické dílny a audiovizuální studio. V dílnách si čtenáři budou moci vyzkoušet práci s 3D tiskárnami, termolisem nebo ručním a akumulátorovým nářadím, studio pak nabídne prostor pro fotografování a tvorbu videí nebo podcastů.

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem se neustále snaží modernizovat své služby a postupně se proměňovat v kulturně-vzdělávací a komunitní centrum, jež bude schopné uspokojovat měnící se potřeby různých skupin uživatelů. V souvislosti s touto proměnou se knihovna rozhodla přetvořit nevyužívané kancelářské prostory na polytechnické dílny a audiovizuální studio.

„Knihovna má díky realizaci projektu Mít svět přečtený v inventáři množství techniky, pro kterou bylo třeba najít nějaké dlouhodobé a smysluplné využití. Vytvořit prostor, kde by s těmito věcmi mohli pracovat naši uživatelé, nám přišlo jako nejlepší možné řešení,“ zdůvodnila rozhodnutí vybudovat veřejné polytechnické dílny a audiovizuální studio ředitelka knihovny Jana Linhartová a dodala, že na úpravách někdejších kancelářských prostor se pracovalo v loňském roce, kdy byl provoz knihovny značně omezen nepříznivým vývojem pandemické situace.

V polytechnických dílnách si čtenáři budou moci vyzkoušet například práci s 3D tiskárnami, termolisem, řezacím a bigovacím plotrem nebo práci s ručním a akumulátorovým nářadím, které knihovně pro tyto účely věnovala společnost Black and Decker. Studio pak nabídne prostor vhodný pro fotografování nebo tvorbu podcastů, videí a dalších audiovizuálních výstupů.

Dílny i studio, jež se nacházejí v lidové části knihovny, od druhého pololetí loňského roku fungovaly ve zkušebním provozu, v rámci něhož je pravidelně navštěvovaly školní exkurze, dětské domovy nebo příměstské tábory, nově se však tyto prostory otevírají i široké veřejnosti.

„Z bezpečnostních důvodů je nezbytné, aby každý čtenář, jenž bude chtít dílny či studio využívat, při první návštěvě prošel školením, v rámci něhož se seznámí s technikou a bezpečnostními předpisy,“ zdůraznila Jana Linhartová.

Polytechnické dílny budou veřejnosti otevřeny každé úterý a čtvrtek od 13 do 18 hodin, audiovizuální studio pak bude možné využívat na základě e-mailových rezervací každý všední den. V případě enormního zájmu ze strany veřejnosti je knihovna připravena otevírací dobu studia i dílen rozšířit.

Autor: Jan Černecký, Oddělení komunikace SVKUL

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru