Zanedlouho vstoupíme do posledního podzimního měsíce, teploty tomu ale úplně odpovídat nebudou
Meteorologický podzim každoročně trvá od 1. září do 30. listopadu. Jak bude v jeho závěru? Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústecký kraj- Meteorologický podzim každoročně trvá od 1. září do 30. listopadu, v závěru tohoto týdne tedy vkročíme do závěrečné třetiny meteorologického podzimu 2020. Nicméně při pohledu na rtuť v teploměru mnozí nabudou jiného dojmu, víkendové teploty totiž budou až více než 10 °C nad klimatickým normálem 1981 až 2010. Zní to pěkně, možná až moc?

Uplynulé dny nejen v severozápadních/severních Čechách proběhly v duchu zakaboněné oblohy, avšak denní maxima povětšinou dosáhla/překročila desetistupňovou hranici. Na východě naší republiky i osmnáctistupňovou – na Den vzniku samostatného československého státu v Návsí pod Třincem naměřili až 18,1 °C, o den dříve až 18,9 °C. V našich končinách byla sváteční středa citelně chladnější, k nejteplejším místům patřil Žatec s 11 °C. Naopak před 7 lety se v Žatci dočkali zatím nejteplejšího 28. října za celou dobu pozorování, denní maximum bylo 22,6 °C. Na 22,6 °C se 28. října 2013 teplota vyšplhala také v Děčíně, v Ústí se zastavila na 22,4 °C, v Teplicích na 21,8 °C.

Zpět do budoucnosti:

PÁTEK 30. ŘÍJNA: Ve čtvrtek, na Světový den lupénky, se ještě před západem slunce stihlo vyjasnit a pak byl krásně vidět Měsíc i hvězdy. Bohužel, odchod mraků byl jen dočasný. Celý páteční den se ponese ve znamení oblačného až zataženého nebe, takže slunečním paprskům znovu přáno nebude, stejně tak pozorování noční oblohy. K tomu zaprší, především v (brzkých) ranních hodinách. Dešťové kapky ale nepřekvapí ani poté, zvláště v Krušných horách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 14 °C.

SOBOTA 31. ŘÍJNA (HALLOWEEN): V sobotu je slunce jasná věc, jenomže ne u nás, nýbrž v Deutschlandu a dalších zemích. My se zas a znovu můžeme těšit na typicky podzimní atmošku, to znamená na diktaturu mraků. Defenestrace, násilné vyhození mraků z nebe, v plánu není. Tak jako srážky, tedy pomineme-li noc, kdy se hlavně mezi Teplicemi a Šluknovským výběžkem nějaké objevit mohou. V decentním množství. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 19 °C – u Němců, nám budou muset stačit hodnoty okolo 14 až 16 °C, ráno v minimu kolem 12 až 10 °C.

NEDĚLE 1. LISTOPADU: První listopadový den by začal pěkně, nebýt mlh a v první řadě nízké oblačnosti. Nad kterou se navíc později nasune další oblačnost. Sečteno a podtrženo, slunce dosti poskrovnu. Během odpoledne možná symbolicky sprchne, nejpravděpodobněji v Krušňákách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 12 °C, ráno v minimu kolem 8 až 6 °C.

PONDĚLÍ 2. LISTOPADU: Velká oblačnost beze srážek a nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 18 °C, ojediněle až 19 °C. Ano, momentálně se zdá, že v úvodu nového týdne nás ofoukne teplé jihozápadní cyklonální proudění. Kdypak se objeví první sněhové vločky, ptáte se? Přinejmenším v následujících 10 dnech jsou šance tak trošičku nulové. Kdoví, co si pro nás zima 2020/2021 připravila... Ale nepředbíhejme. Mějme se rádi, držme od sebe odstup a nosme roušky, to je oč tu nyní běží.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru