Slováci nemíří do Česka za vyššími dávkami. Agentura zveřejnila svoji analýzu. Věříte jí?
Janovský panelák před svojí demolicí. Říká se, že sídliště zničili hlavně přistěhovalci, nikoliv místní starousedlíci. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - Agentura pro sociální začleňování vyvrátila mýtus o tzv. „dávkové turistice“ ze Slovenska.

S pomocí přesných dat o počtu vyplacených dávek výzkumníci ukázali, že slovenští občané se do sociálně vyloučených lokalit v České republice za účelem čerpání vyšších sociálních dávek nestěhují. Naopak – počet příjemců dávek ze Slovenska rok od roku klesá.

„Ukázalo se, že příjemci dávek ze Slovenska nejsou koncentrovaní v jednom kraji nebo okrese, ale spíše rovnoměrně rozprostřeni po celé České republice v zanedbatelném počtu. Některá kontaktní pracoviště Úřadu práce sice zaznamenávají výrazně vyšší výplaty než jiné, jedná se ale spíše o výjimky potvrzující pravidlo.

Nejvytíženější jsou ohledně vyplácení dávek osobám se slovenskou státní příslušností kontaktní pracoviště v Ostravě a Brně, to je ale způsobeno tím, že se zkrátka jedná o velká města,“ vysvětluje David Beňák, ředitel Agentury pro sociální začleňování.

V minulosti se Agentura podobnou problematikou zabývala v několika dalších českých městech. Ani v nich data neukázala vyšší zátěž migrací ze zahraničí.

„Zjistili jsme, že naprostá většina migrace se odehrává v relativně krátkých vzdálenostech. Může to být například uvnitř jednoho města nebo maximálně kraje. Zprávy o organizovaném přílivu cizinců, kteří přichází za účelem čerpání dávek, jsou nepodložené. Data to ukazují jasně,“ dodává Beňák.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru