Pondělí 25. květen 2020
Svátek má Viola

ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila ve dvou nejznámějších obchodních řetězcích v Česku potenciálně nebezpečnou potravinu. Jednalo se o mleté kuřecí maso z Lidlu, které je původem z Česka a o kuřecí stehna z prodejny Albert, též původem z Česka.

V obou výrobcích byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie rodu Salmonella sp., která způsobuje onemocnění salmonelózu, pokud není potravina řádně tepelně upravena tak, aby teplota v jádře potraviny dosáhla alespoň 80 °C po dobu několika minut.

O výsledcích kontrol informoval tento týden web Státní zemědělské a potravinářské inspekce potravinynapranyri.cz, kde inspektoři zařadili obě masa do kategorie nebezpečných výrobků.

V případě kuřecího mletého masa se jednalo o 100% kuřecí mleté maso stehenní zabalené v plastové vaničce s fólií. Vzorek byl zjištěn úřední kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzorek byl odebrán 5. února, maso mělo použitelnost do 9. února letošního roku.

U kuřecích stehen z Albertu byl vzorek odebrán 21. ledna, datum použitelnosti končilo čtyři dny poté.

foto

Tato masa z Lidlu i Albertu označila Státní zemědělská a potravinářská inspekce za nebezpečné potraviny.

0304inspekce2

0304inspekce3

0304inspekce4

0304inspekce5

Jak se vyhnout salmonele

Salmonely způsobují střevní a horečnatá onemocnění. K důležité prevenci salmonelózy patří zabránění sekundární kontaminace potravin při přípravě pokrmů a v potravinářském průmyslu. Dále je kromě běžných hygienických pravidel nutno používat dostatečně vysoké teploty při zpracování potravin a dostatečně nízké teploty při jejich uchovávání.

Teplota už kolem 60 °C by salmonely v potravinách měla zničit, doporučuje se ale vyšší teplota, nad 80 stupňů Celsia. Je ale nutné sledovat teplotu v jádře potraviny, protože zde je teplota zpravidla mnohem nižší než teplota povrchová nebo v okolním prostředí. Při teplotě 5 °C se salmonely přestávají množit.

 

 

Aktuálně

Lidé

Co se chystá

Tipy na výlet

Zajímavosti

Ústecký kraj

© 2012 - 2018 | E-usti.cz | Linelab.cz TOPlist

Webové stránky skupiny používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací