Upozornění na zvýšený výskyt divokých prasat: Hledají potravu, vydat se můžou i na sídliště
Zdroj: www.nestemice.eu
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Městský obvod Neštěmice na svék webu informuje, že Odbor životního prostředí Magistrátu města Ústí nad Labem dlouhodobě hledá způsoby řešení dané situace a snaží se využít všechny možnosti k redukci výskytu divokých prasat v zastavěných částech města.

Určitým způsobem, jak omezit pohyb prasat v obytných oblastech je, vedle přímého snížení jejich stavů apod., snížení atraktivity městských lokalit jako snadného zdroje potravy. Magistrát města Ústí nad Labem trvale jedná s uživateli honiteb a apeluje na ně, aby snížili stavy černé zvěře, přičemž je upřednostněn lov černé zvěře na honebních pozemcích přiléhajících k intravilánu obce. I přes narůstající odlov černé zvěře v oblastech přilehlých v zástavbě je v některých lokalitách stále zvýšený pohyb divokých prasat v blízkosti obytné zástavby. Veškerá opatření ze strany uživatelů honiteb nebudou účinná, pokud se nesníží také atraktivita dané lokality jakožto snadného zdroje potravy pro černou zvěř.

Jedním z důležitých opatření ke snížení stavu černé zvěře je tedy likvidace skládek biologického odpadu (posekaná tráva, shnilé ovoce, zbytky potravin apod.), zakládaných občany města za ploty zahrad a zahrádek a na dalších pozemcích v blízkosti obytné zástavby. Zvířata navštěvují tyto lokality, protože zde hledají potravu a protože vědí, že lze v blízkosti lidských obydlí potravu sehnat velmi snadno a ve velkém množství. Proto se také vrací zpět. Pokud vlastníci a uživatelé zahrad nechtějí bioodpad kompostovat, mohou využít sběrných dvorů, kam lze bezplatně biologicky rozložitelné odpady odvážet. Pokud budou kompostovat (a to třeba i za pomoci kompostérů), je třeba komposty umístit na dobře oplocených pozemcích.

1111divocacikz2

Zahrada po návštěvě divočáků. Zdroj: www.nestemice.eu

V souvislosti se zvýšeným výskytem černé zvěře v zástavbě městský obvod Neštěmice apeluje na občany, aby biologický odpad ze svých i pronajatých zahrad a domácností neodkládali k plotu či za plot na tzv. volně založené komposty. Vyzýváme občany, aby posečenou trávu nesypali na pozemky města a státu sousedících s jejich pozemky, do rigolů u silnic, k hraně remízků, lesních pozemků, neboť tím zakládají nepovolené skládky a navíc se jedná o snadný zdroj potravy pro černou zvěř.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru