POČASÍ: O víkendu dorazí mrazy, bílého koně však Martin zapomene
Ráno mráz, pak sluníčko. I to můžete čekat. Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - S výjimkou čtvrtka, kdy krajinu zalily sluneční paprsky, se uplynulé dny nesly v duchu typicky podzimního, nudného a poněkud ponurého, počasí. Oblačností sužovanou oblohu doplnily monotónní teploty v rozmezí 5 až 9 °C, resp. 1 až 5 °C v případě vyšších nadmořských výšek. Na vině bylo přetrvávající cyklonální jihozápadní až jižná proudění a s ním související velká oblačnost. Na některých místech Česka však díky jihozápadnímu až jižnímu větru rtuť teploměru opakovaně lezla k hodnotám až v okruhu 14 °C.

S víkendem dorazí změna, nadvládu tlakových níží si totiž dovolí podkopat tlaková výše. Ta se sice ve střední Evropě moc dlouho neohřeje, už začátkem příštího týdne ji předpovědní modely vidí přestěhovanou na východě Evropy, nicméně počasovou jednotvárnost naruší. Jednak se znovu ukáže slunce, jednak si na své přijdou chladomilové. A to proto, že rána budou mrazivá. Příchod zimy jako takové je ale zatím pořád v nedohlednu, takže vlastníte-li lyžařský areál, na vášně je ještě čas.

Sobota 9. listopadu:

Nad Baltským mořem se v odpoledních hodinách usadí tlaková níže. Než tak učiní, přejde přes východ Německa, západ Polska a zejména Českou republiku. Poté se do českého vzdušného prostoru začne vkrádat výše zmíněná oblast vyššího tlaku vzduchu. Naprostou většinu soboty doprovodí oblačná až zatažená obloha, ke které se prakticky všude přidají srážky – nahoře v Krušných horách i sněhové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C.

Neděle 10. listopadu:

Na konci týdne dostane prostor ona oblast vyššího tlaku vzduchu, a tak ubude mraků. K vyjasnění vlastně dojde již v závěru sobotního dne, až do východu slunce, resp. do doby nedlouho před ním tedy bude možné pozorovat hvězdy. Ráno nepřekvapí mlhy (případně i nízká oblačnost), kterým by však měl být brzy konec. Jinak vymetené nebe, čili nádherně, slunečno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, ráno v minimu kolem 0 až -4 °C.

Pondělí 11. listopadu:

Je tady další epizoda nekonečného seriálu Svatý Martin na bílém koni nepřijel. Toť ve zkratce, co si pro nás připravil úvod nového týdne. Přestože jitro bude poměrně chladné, minimální teploty se budou pohybovat kolem -2 až -6 °C, ty maximální potom okolo 2 až 6 °C, na bílém koni Martina cválat neuvidíme. Zato na zářivém ano, neboť stejně jako v neděli bychom se měli dočkat bezmezně modré oblohy. (soj)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru