Poslední vlna kotlíkových dotací startuje. Kraj v ní rozdělí 167 milionů
Ilustrační foto: Pixabay.com
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - V pondělí 16. září startuje další a poslední vlna kotlíkových dotací. Ústecký kraj v ní rozdělí 167 milionů korun. Novinářům detaily výzvy na výměny kotlů v domácnostech představil ministr životního prostředí Richard Brabec spolu s prvním náměstkem hejtmana Martinem Klikou a ředitelem Státního fondu životního prostředí Petrem Valdmanem.

I v letošním roce mohou obyvatelé podat svou žádost výhradně elektronicky přes internet. Již dnes si tedy mohou předvyplnit potřebné dokumenty. Celkově by v našem kraji mělo být v této výzvě vyměněno 1 610 kotlů.

„Ústecký kraj byl kdysi prvním krajem, kde se s kotlíkovými dotacemi začalo. Za podpory Státního fondu životního prostředí a ministerstva životního prostředí jde již o čtvrtou výzvu. Celkem jsme jich v našem kraji měli už ale vyhlášeno šest. V aktuální výzvě nebude již podpořena výměna za nový kombinovaný kotel uhlí/biomasa. Od poslední výzvy není po žadatelích již požadováno provádění takzvaných mikroenergetických opatření ani dokládání průkazů energetické náročnosti budov,“ popsal několik pravidel první náměstek hejtmana Martin Klika, do jehož gesce kotlíkové dotace spadají.

Na nový zdroj tepla může domácnost získat až 127 500 Kč. Podle druhu pořizovaného zdroje tepla si žadatelé mohou přijít na 95 tisíc až 120 tisíc korun, dalších 7 500 korun je bonus pro obyvatele žijící v obcích se zhoršenou kvalitou ovzduší. Seznam těchto obcí najdete zde. Opět bude podporována výměna starých kotlů první či druhé emisní třídy, a to za kotle na biomasu, plynové kondenzační kotle či tepelná čerpadla. Právě kotle první a emisní třídy budou od září roku 2022 zakázáno používat. Na podporu výměn byl také spuštěn dotační program kotlíkových půjček administrovaný SFŽP ČR a obcemi, který žadatelům umožní výměnu zdroje předem zafinancovat a překlenout tak období do získání financí z přiznané dotace.

„Obyvatelé Ústeckého kraje doposud vyměnili v kotlíkových dotacích přes 3 000 kotlů. V letošní výzvě mají poslední šanci na výměnu za velmi výhodných podmínek. Navíc rodiny, které na výměnu zdroje tepla nemají našetřené peníze, mohou v Ústeckém kraji žádat o kotlíkovou půjčku, z níž výměnu zaplatí a dotaci následně využijí na její částečné splacení. S vyřízením půjčky pomáhají vyškolení pracovníci přímo na obecních úřadech. S výměnou starých kotlů by nikdo neměl váhat, nejstarší typy totiž nebude možné od září 2022 provozovat. Díky kotlíkovým dotacím rodiny ušetří při nákupu kotle i jeho provozu, vyhnou se případné pokutě a přispějí k lepšímu ovzduší ve své obci, a to říkám ve vší vážnosti, protože právě vytápění domácností se na ročním průměru rakovinotvorného benzo(a)pyrenu v Ústeckém kraji podílí 50 procenty,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ředitel Petr Valdman doplňuje: „Státní fond životního prostředí ČR připomíná, že o finance na kotlíkové půjčky pro své občany mohou obce žádat do 29. listopadu tohoto roku.“

Po elektronickém odeslání kompletní žádosti přijde žadateli potvrzení i s pořadovým číslem žádosti, do 24 hodin pak i potvrzená žádost, kterou je nutné vytisknout podepsat a v listinné podobě vše do 10 pracovních dnů doručit na podatelnu krajského úřadu. Příjem žádostí tedy startuje 16. září v 10:00 hodin a bude možné je podávat až do konce října 2020. V případě, že budou do této doby vyčerpány finanční prostředky, bude příjem žádostí ukončen dříve.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru