VIDEO: Na obličeji mi přistál lev. Poutejte se! Vyzkoušeli jsme unikátní trenažér na Dni pro kamiony
Pohled z otočené kamiony nákladního auta. Naštěstí jen při simulaci. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Na používání bezpečnostními pásů a řádné upevnění nákladu byl zaměřený páteční Den pro kamiony, který se konal ve svém devátém ročníku na dálnici D8 u čerpací stanice MOL ve směru z Ústí nad Labem na státní hranici.

„Jde o rozsáhlou preventivně zaměřenou policejní akci. Chceme dostat do hlav řidičů kamionů zásady bezpečného chování vůči sobě,“ říká mi na místě vedoucí odboru služby dopravní policie Jiří Ušák. Vzápětí využívám možnosti posadit se do unikátního otočného simulátoru. Ten má podobu kabiny velkého nákladního vozu. Poutám se bezpečnostním pásem, který mě má v obrovském prostoru uchránit od toho, abych se při přetočení vážně nezranil, nebo rovnou nezabil. A to je to, co někteří řidiči kamionů stále nedělají. Mají za to, že ve velkém autě jsou v bezpečí. „A nejen pásy jsou nutné. Je důležité nemít v kabině také volně položené předměty. Řidiči kamionů často vozí třeba notebook,“ říká muž z obsluhy simulátoru.

A jdeme na to. Není to žádná pouťová atrakce, ale reálný prostor kabiny. Za sklem jsou plyšáci, kteří mají simulovat, jak se při nehodě pohybují volně položené předměty. V tu ránu jsem hlavou dolů. Pásy se napínají, ale drží. Podvědomě se nohou ještě zapírám za pedál. A následuje další otočka v rychlém sledu. Dostávám přes obličej lvíčkem. Jsem rád, že mi na nose nepřistál opravdový počítač nebo malá televize. „Při své činnosti často zjišťujeme, že posádky velkých nákladních aut, kamionů nebo autobusů nepoužívají bezpečnostní pasy. A tato akce jim má tuto povinnost připomenout,“ poznamenává Jiří Ušák. Věřím, že spousta šoférů, které policisté zastavili a kteří si vyzkoušeli převrácení, se již zapínat bude. Opravdu tu jde o život.

https://www.youtube.com/watch?v=0dBGTso7ZqY

Otočný kamion na akci poskytl německý DVR – German Safety Council. Organizátory akce jsou Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje (dálniční oddělení) a Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru