Projekty na pomoc uprchlíkům jsou v plném proudu. Kurzy češtiny a webináře už absolvovaly stovky ukrajinských zdravotníků
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - V měsících po ruské invazi na Ukrajinu ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Dětským fondem OSN (UNICEF), Institutem postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů úspěšně realizuje kurzy a jiné asistenční služby zdravotníkům z řad ukrajinských uprchlíků s cílem jejich zapojení do českého zdravotnického systému.

Vzhledem k trvání války na Ukrajině ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s UNICEF dělá maximum pro integraci zdravotníků z řad ukrajinských uprchlíků, a to nejen proto, aby mohli pokračovat ve své profesi, ale také aby zvýšili kapacity českého zdravotnického systému. V rámci této snahy spolupracují na celé řadě projektů, a právě spolupráce v oblasti vzdělávání je jedním z prvních projektů v tomto směru.

„Válka vyhnala miliony Ukrajinců z rodné země a statisíce z nich zamířily do České republiky. Považuji za naši povinnost zdravotníkům v jejich řadách pomoci, aby po dobu svého pobytu mohli vykonávat svou profesi a pomáhat tak ukrajinským i českým pacientům u nás. Velmi děkuji UNICEF za poskytnutí expertízy i finančních prostředků na tyto projekty,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

UNICEF s Ministerstvem zdravotnictví podepsaly memorandum o spolupráci na pomoci ukrajinským uprchlíkům v srpnu loňského roku a od té doby spolupráce probíhá na mnoha úrovních.

Česká republika ukázala obrovskou solidaritu s uprchlíky utíkajícími před válkou na Ukrajině. Významnou formou podpory ze strany vlády bylo i zajištění přístupu ke zdravotnickým službám pro všechny. UNICEF je poctěn, že může společně Ministerstvem zdravotnictví pracovat na posilování postavení a navyšování kapacit zdravotnických profesionálů přicházejících z Ukrajiny, kteří se tak můžou stát součástí řešení uprchlické situace a poskytovat zdravotnické služby uprchlíkům i české populaci,“ řekla Yulia Oleinik, vedoucí kanceláře UNICEF pro podporu řešení uprchlické situace v ČR.

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví od května realizuje kurzy českého jazyka včetně obecného úvodu do systému českého zdravotnictví, které absolvovalo již 530 účastníků. Jde o kombinaci prezenčních a distančních dvouměsíčních kurzů. Účastníky kurzů IPVZ propojuje také s iniciativou Umíme pečovat, která pomáhá ukrajinským uprchlíkům s integrací a uplatněním na trhu práce v oblasti zdravotnictví, sociálních služeb a souvisejících nelékařských profesí.

„Díky podpoře UNICEF jsme od léta uspokojili obrovskou poptávku ze strany ukrajinských zdravotníků v řádu stovek zájemců. Zároveň jsme vytvořili vlastní odborné studijní materiály přímo v ukrajinštině, natočili jsme a zdarma zpřístupnili několik speciálních krátkých videí, která obsahují informace o českém zdravotnictví, a to v samostatné části našich webových stránek, která je přímo v ukrajinštině. I díky tomu si mnoho zdravotníků snadno a rychle našlo uplatnění ve zdravotnických zařízeních napříč celou Českou republikou,“ uvedla Irena Maříková, ředitelka Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví.

Hlavním cílem projektu v gesci NCONZO je zlepšení socioekonomické situace přicházejících ukrajinských zdravotnických profesionálů a jejich rodin. Za tímto účelem nabízí Národní centrum informativní pomoc a podporu odborného a jazykového vzdělávání prostřednictvím Kontaktního centra – cizinci, https://www.nconzo.cz/cs/kontaktni-centrum. Stěžejní role Národního centra spočívá především v provázení ukrajinských zdravotníků s nelékařskými profesemi na cestě k získání uznání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání na území České republiky. V rámci projektu jsou rovněž naplánované akce cílené přímo na přicházející rodiny s dětmi. Do přípravy a realizace projektových aktivit jsme zapojili ukrajinské zdravotníky, jejichž zkušenosti jsou velmi přínosné pro vlastní realizaci projektu.

„Projekt realizovaný ve spolupráci s UNICEF navazuje na již poskytnutou pomoc na začátku válečného konfliktu na Ukrajině. Projekt byl zahájen informační kampaní v celoplošných rozhlasových stanicích s cílem zasáhnout až 580 000 osob z cílové skupiny. Varianty informačních spotů jsou vysílány v češtině i v ukrajinštině, vysílání je rovněž podpořeno zveřejňováním doplňujících informací na Facebooku a webových stránkách NCONZO. Celý systém je přiblížen prostřednictvím osobní zkušeností ukrajinské všeobecné sestry, která již aprobační zkoušku úspěšně absolvovala a pracuje jako kvalifikovaná sestra. Navazující aktivitou projektu je i příprava webinářů zaměřených na zvýšení kompetencí praktických a všeobecných sester v oblasti očkování, podpory kojení a dalších vybraných odborných činností. Projektové aktivity Národního centra doplňují aktivity IPVZ, a tak vzniká komplexní pomoc ukrajinským zdravotníkům,“ uvedla ředitelka Národní centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně Michaela Hofštetrová Knotková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru