Trmice - Sto let své existence si 4. června od 9 do 16 hodin připomene Teplárna Trmice velkolepým Dnem otevřených dveří. Její provoz tak bude zpřístupněn široké veřejnosti, přičemž ti, co budou čekat na prohlídku s odborným komentářem, se mohou mezitím zabavit před teplárnou.

Sto let trmické teplárny, jak šel čas..... Zdroj: ČEZ severní Čechy Infografika: E - Ústí.cz

Na své si hlavně přijdou děti. Lákadlem pro ně mohou být například nafukovací multifunkční hrad či vystoupení Hudebního divadla Hnedle vedle Tomáše Bartáka. Chybět nebudou ani různé soutěžní hry o drobné ceny a také stále velice populární malování na obličej. Svou zásahovou techniku předvedou profesionální teplárenští hasiči, odpoledne pak bude k dobré pohodě vyhrávat kapela Klasickej Postup.

„Málokterý provoz se zaměřením na výrobu tepla či elektrické energie se může pochlubit takovou funkční dlouhověkostí, a to nejen na severu Čech. Proto jsme se rozhodli stoleté narozeniny Teplárny Trmice náležitě oslavit. Kromě klasického nahlédnutí pod pokličku výrobního provozu s odbornými průvodci tak čeká na všechny i doprovodný program na parkovišti před teplárnou. Protože 1. června oslavily děti svůj mezinárodní svátek, bude pochopitelně hlavně pro ně, zve k sobotní návštěvě „své" teplárny její ředitel Miroslav Krpec. Ani dospělí podle něj díky kapele Klasickej Postup nepřijdou zkrátka. „Den otevřených dveří je zároveň i veřejným poděkováním všem zaměstnancům, kteří se ať již v minulosti či současnosti zasloužili o chod teplárny se stoletou tradicí, byť dlouhá léta se vlastně jednalo hlavně o elektrárnu.

První exkurze začíná v 9.00 a poslední v 13.30 hodin. Den otevřených dveří Teplárny Trmice je navíc zahrnut do zahájení letní sezony „Víkendu na Miladě", jehož doprovodný program byl podpořen Nadací ČEZ. K Teplárně Trmice bude také zajíždět kyvadlově bezplatná autobusová linka X, jejíž výchozí stanice bude u Globusu.

JAK ŠEL ČAS

24. 2. 1911 - založena akciová společnost Nordbӧhmische Elektrizitätswerke; Duben 1914 - první výkopové práce a po nich základy Elektrárny Trmice. Do roku 1916 byly postaveny zauhlovací systém, chladicí věže č. 1 a 2 a uvedeny do provozu první čtyři kotle a s nimi i první turbosoustrojí TG1. Do roku 1927 bylo zprovozněno dalších deset kotlů a turbosoustrojí TG2, 3 a 4 a postaveny chladicí věže č. 3 a 4. V letech 1931 – 34 postaveny chladicí věže č. 5. a 6., zprovozněn kotel K15 a turbosoustrojí TG5; TG3 nahrazeno novým, výkonnějším. V roce 1939 uveden do provozu kotel K16, jakožto poslední zařízení vystavěné za první republiky.

Jako strategický zdroj výroby energie unikla elektrárna Trmice ve válečných letech 1940 - 45 diverzním akcím či leteckému bombardování spojenci. Po skončení druhé světové války se stává samostatným národním podnikem v rámci trastu Mostecké elektrárny – Komořany. V letech 1946 – 50 proběhla výstavba vysokotlakých kotlů K1 – K3 a turbíny TG6. Byla zprovozněna lanovka na škváru a rekonstrukce se dočkalo odstruskování kotlů K11 - K16. V letech 1953 – 59 zauhlování přechází na výhradně pásovou dopravu; byl odstaven kotel K2 a zprovozněn čtvrtý vysokotlaký kotel K4; z provozu vyřazeno turbosoustrojí TG1 a zprovozněn čtvrtý vysokotlaký kotel K2. V roce 1959 začal zkušební provoz dálkového parovodu do Ústí nad Labem.

V letech 1960 – 69 proběhla demontáž kotlů K2, K5 a K6 a sešrotování prvního turbogenerátoru TG1; rekonstrukce rozvodny 35 kV a výstavba nové chemické a tepelné úpravy vody. Byly zbourány kotle K3, K4, K7 a K8 a na kotle K 15, K16, K1 - K4 byly namontovány cyklonové odlučovače popílku. Zbourána chladicí věž č. 1 a odstaveno turbosoustrojí TG2 a odstaveny kondenzační turbíny TG4 a TG5. Do provozu byl uveden druhý dálkový parovod z Trmic do Ústí nad Labem. V letech 1971 – 75 byl zprovozněn centrální velín pro ovládání kotlů K1 – K4; proběhla likvidace turbosoustrojí TG4 a byly zbourány kotle K9 a K10; kotle K11 a K12 odstaveny z provozu. Dále proběhla výstavba nového kotle K5 a protitlaké turbíny TG7; postaveno nové zauhlování; zrušena stará pásová doprava uhlí; vystavěn nový 220 m vysoký komín a mazutová stanice; odstaven odstavení turbogenerátor TG6.V roce 1976 definitivní odstavení posledního kondenzačního soustrojí TG3.

V roce 1977 byl zprovozněn parovodní napáječ č. 3 určený pro Ústí nad Labem. V letech 1979 – 82 proběhla přeložka transformátorů T11 a T12; realizace stavby vysokotlakého kotle K6 a protitlakého soustrojí TG8; byly odstřeleny chladicí věže č. 1 – 4, místo nich vybudována chemická úpravna vody III; zrušena vlečka do staré nízkotlaké strojovny; postavena mazutová stanice pro kotel K5; zprovozněna plynová kotelna na sídlišti Kočkov. Došlo na demolici kotlů K9 – K12 a budovy kotelny, včetně obou komínů; výstavba malého fluidního kotle. V letech 1985 – 89 proběhla stavba protitlaké turbíny TG6 a přestavba nového velínu VT kotlů K1 – K4; byly zprovozněny další dva přivaděče labské vody do teplárny, nízkotlaké kotle K7 a K8 a hydraulického odstruskování. Fluidní kotel byl uveden do zkušebního provozu. Byl postaven nový 220 m vysoký komín a další technologické provozy. V roce 1989 byl zlikvidován starý zauhlovací most mezi NT kotelnou a původním starým zauhlováním.

V roce 1991 je Teplárna Trmice jedním ze závodů státního podniku Severočeské teplárenské závody Most. O rok později je samostatnou akciovou společností. V roce 1994 má nový název Teplárna Ústí nad Labem, a. s. V letech 1995 – 96 byl uveden do provozu nový centrální velín; začíná ekologická rekonstrukce teplárny s následným zprovozněním odsíření; byla zahájena výstavba dvou kondenzačních turbín TG4 a TG5. Bylo rozhodnuto o stavbě paroplynové jednotky, která byla zprovozněna o dva roky později. V letech 2011 - 2012 ukončen provoz paroplynové jednotky, její demontáž a odprodej do zahraničí. Návrat k původnímu názvu Teplárna Trmice, a. s. a vyčlenění rozvodů tepla do ČEZ Teplárenská, a. s. V roce 2013 fúze Teplárny Trmice, a. s., do ČEZ, a. s. Od roku 2015 a v letech následujících příprava a realizace ekologizačních opatření, v jejichž závěru bude Teplárna Trmice splňovat ekologické limity platné od 1. 7. 2020.

 

Teplárna (elektrárna) Trmice v roce 1927. Zdroj: ČEZ severní Čechy

Pohled na Teplárnu Trmice v roce 2016. Zdroj: ČEZ severní Čechy

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru