Zkamenělý pastýř je největší menhir u nás. Při správném objetí prý dokáže zbavit únavy a vyčerpání
Největší menhir v Česku.
Výlety

Klobuky – Menhir leží necelých sedm kilometrů od obce Panenský Týnec, asi 100 metrů od silnice Klobuky-Telce. Říká se mu „kamenný muž“ nebo „zkamenělý pastýř“.

Jedná se o sloupec ze železitého pískovce, který dosahuje nad zemí výšky 3,5 metru. Jeho hmotnost se odhaduje okolo pěti tun. Jde prý o jeden z mála kamenů u nás, který lze s velkou pravděpodobností považovat za skutečný pravěký menhir. Stále se ale o tom vedou spory. Jak je ale starý, o tom se odborníci dohadují. Lze ho údajně datovat až do doby před Kristem. Zřejmě nejde o přírodní výtvor, protože složení podloží kamene je jiné, než složení menhiru.

ENERGIE MENHIRU

Menhir prošel řadou průzkumů a pokusů. „Například v roce 1994 byl u kamenného muže proveden experiment o letním slunovratu, při kterém byla pozorována nevysvětlitelná pohyblivá magnetická anomálie,“ píše se na webových stránkách obce Klobuky. Kámen také prý dodává energii. Musí se ale obejmout z té správné strany. Pokud se obejme od Telce, energii údajně vyzařuje, pokud směrem na Klobuky, energii pohltí.

POVĚSTI A BÁJE

S klobuckým menhirem je spojena řada pověstí. O Pastýři se říkalo, že kolem sebe měl celé zkamenělé stádo. Prý byl obklopen šesti až dvanácti menšími menhiry. „Tuto domněnku podporuje i sdělení účetního cukrovaru v Klobukách, že v roce 1901 byly dvě stě metrů severně od stojícího kamene vyorány dva kameny z podobného materiálu a dvacet osm metrů směrem na Telce byl vyorán další větší kámen,“ informuje na webu obec.

Také se údajně traduje, že „kamenný muž“ každý rok postoupí o špendlíkovou hlavičku směrem ke kostelu Svatého Vavřince v Klobukách a až dojde ke kostelu, bude konec světa. Když se, ale zvoní na protější straně v Kokovicích, musí se zase vrátit zpátky.
Lidé si záhadného kamene vždy velmi vážili. Když se roku 1852 za silné bouře svalil, spojili místní síly a za obrovského úsilí ho po několika hodinách opět znovu postavili.

KUDY TAM

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru