Zájem o industriální turistiku roste. Loni zavítalo do elektráren téměř třináct tisíc návštěvníků
Hlavní návštěvnický nápor vždy VE Střekov zažívá během Světového dne vody, Zahájení turistické sezony a Dnů evropského dědictví. Jedna z menších exkurzí v Elektrárně Počerady. Foto: ČEZ
Výlety

Severní Čechy - Návštěva některého z výrobních zdrojů energie a tepla Skupiny ČEZ v České republice si v posledních letech trvale vydobyla místo v kalendářích nejen tuzemských, ale i zahraničních zájemců o technickou turistiku.

Podle statistik návštěvnosti infocenter a energetických provozů ČEZ se tak rozhodlo vloni poznat různé formy výroby elektřiny celkem 244 365 lidí, tedy meziročně o 9 111 více. Konkrétně na severu Čech to během roku 2019 bylo 12 804 osob, tedy o 886 více než předchozím roce. Pravděpodobně již stálým tahákem se pro většinu z nich stalo Informační centrum klasické energetiky v Elektrárně Ledvice s nejvýše umístěnou oficiální rozhlednou v České republice.

Do Informačního centra Ledvice zavítalo vloni 7 808 osob. Většina z nich si pochopitelně nenechala ujít ani výstup na severní „ledvické dvojče“, což je jedna z podpůrných věží kotelny vysoce ekologického výrobního bloku 6 (dříve během stavby a zkušebního provozu Nový zdroj). Samozřejmostí byly například prázdninové návštěvy dětí z příměstských táborů v okolí a hlavně telefonické či e-mailové objednávky zájemců z celé republiky o výstup na rozhlednu a také předem naplánované exkurze žáků a studentů ze základních, středních a vysokých škol nejen z Ústeckého kraje, ale třeba i Prahy, Ostravy, Plzně a Ostrova.

„Významným prubířským kamenem se během loňského Adventu pro infocentrum stala vůbec první večerní prohlídka s možností prohlédnout si nejen nasvícenou elektrárnu z ptačí perspektivy. Zájem předčil naše očekávání. Během necelých čtyř hodin přišlo 250 lidí, jednotlivci, skupinky přátel i rodiče s dětmi. Večerní výstupy na rozhlednu proto připravíme i letos, věříme, že se stanou jedním z trvalých taháků ledvické sezony,“ říká Kateřina Bartůšková, vedoucí informačních center ČEZ.

2401cez2

Jedna z exkurzí v Elektrárně Tušimice. Foto: ČEZ

Co do počtu návštěvníků se na druhém místě umístilo Návštěvnické a vzdělávací centrum Elektrárny Tušimice, bylo jich celkem 2 462. Tradičně hojná byla návštěvnost středoškoláků a žáků základních škol ze severních a západních Čech. „V rámci poskytnutí zázemí vzdělávání v oborech elektro nelze opomenout třídenní Energetickou maturitu Skupiny ČEZ pro nejlepší středoškolské studenty fyziky a také týdenní blokovou výuku vysokoškoláků ze Západočeské univerzity Plzeň. Ze zahraničí jsme tu měli několik skupin z Dánska. Jedna byla vyloženě učitelská a v dalších byli lidé mající profesně blízko k energetice,“ uvedla Marie Tučková, manažerka návštěvnického a vzdělávacího centra v Elektrárně Tušimice. Jak dodala, malá vodní elektrárna Želina na řece Ohři přivítala vloni 341 zájemce o prohlídku.

Elektrárnu Počerady, a. s., se stala cílem 272 osob. Již po pětadvacáté například do elektrárny zavítali po Velikonocích studenti z ČVUT Praha na svou týdenní praxi. Ve druhém pololetí pak byla rovněž tradiční návštěva anglických studentů z Nottinghamu a jejich českých kolegů z fakulty životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. I další návštěvníci se rekrutovali z řad středo a vysokoškoláků, například se jednalo o studenty z gymnázií v Žatci a Lovosicích, posluchače přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy nebo Vysoké školy báňské v Ostravě.

2401cez3

V rámci zahájení loňské turistické sezony byla veřejnosti přístupná i malá vodní elektrárna Želina u Kadaně. Foto: ČEZ

Stranou prohlídek nezůstal ani Paroplynový cyklus Počerady Skupiny ČEZ. „V rámci šestnácti exkurzí jsme s technologií a provozem jedné parní a dvou plynových turbín seznámili 250 návštěvníků. Vesměs se jednalo o menší skupiny, přičemž největší byly z Anglie a ČVUT Praha. Účastníci těchto dvou exkurzí navštívili i výrobní provoz Elektrárny Počerady, takže měli co porovnávat,“ poznamenal Martin Borovský, vedoucí odboru péče o zařízení paroplynového cyklu.

Teplárna Trmice je jediným výrobním provozem Skupiny ČEZ, který je výhradně zaměřený na výrobu tepla pro města Trmice a Ústí nad Labem. Je proto logické, že ji převážně navštěvují právě ústečtí středoškoláci se svým pedagogickým doprovodem, konkrétně ze SPŠ středisko Stříbrníky a SPŠ v Resslově ulici, případně z Gymnázia a SOŠ dr. Šmejkala. Seznámit se s tím, jak se vyrábí teplo, ovšem přišli hned dvakrát i místní, a to žáci z Praktické a speciální základní školy v Trmicích. Tradičně přijeli rovněž posluchači ČVUT Praha a UJEP Ústí nad Labem. Včetně dalších zájemců o prohlídku, například i kolegů z ČEZ ESCO a ČEZ Distribuce se pak celkový počet loňských návštěvníků ustálil na 350.

Vodní elektrárna Střekov na řece Labi přivítala vloni 1 407 zájemců o prohlídku. Nejvíce jich tradičně přišlo během Světového dne vody, u příležitosti Zahájení turistické sezony a v rámci Dnů evropského dědictví. Tyto „dny otevřených dveří“ přitom nejvíce lákaly rodiny s dětmi, ale i jednotlivce zajímající se o technické památky. Vodní dílo se rovněž stalo cílem školních exkurzí (vesměs školáci a středoškoláci z Ústí nad Labem a Děčína).Přijeli si ho například prohlédnout i členové Svazu tělesně postižených z Klášterce nad Ohří či Klubu českých turistů v Rumburku. Vysokoškoláci byli z Vysoké školy báňské v Ostravě.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru