Ústecký kraj, ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolovala automaty s teplými nápoji. Nejzávažnější porušení předpisů zjistila u složení nápojů, respektive jejich označení na automatech.

"Provozovatelé nejčastěji klamavě označovali instantní teplé nápoje názvem „čokoláda", aniž by použili odpovídající suroviny," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. K přípravě nápoje s označením čokoláda legislativa vyžaduje použití směsí s obsahem kakaového prášku minimálně 25%.
U 34 ze 47 kontrolovaných osob přitom inspektoři zjistili používání směsí s mnohem nižším než požadovaným obsahem kakaového prášku, ve většině případů se obsah kakaa ve směsi pohyboval od 6 do 15%.
Podobná zjištění inspektoři konstatovali i u označení příměsí nápojů – „mléko", nebo „s mlékem". "Zde kontrola obsahu směsí prokázala, že ve většině případů provozovatelé použili namísto deklarovaného mléka instantní náhrady s mléčnými bílkovinami, laktózou apod. Více než dvě třetiny kontrolovaných osob tak porušily právní předpisy tím, že poskytovaly o nápojích zavádějící informace," dodal Pavel Kopřiva. Kakaový prášek a mléko přitom patří základním a nákladným složkám tohoto druhu nápojů.
Dále inspektoři prověřili vyznačení alergenních látek, čistotu automatů, nastavení systému sanitace a používání materiálů vhodných pro styk s potravinou. Celkem šest provozovatelů nemělo alergenní látky vyznačeny vůbec, u dvanácti provozovatelů SZPI zjistila vyznačení alergenů s nedostatky. V ostatních uvedených parametrech byl výsledek kontrol vyhovující.
Inspekce nařídila přeznačení všech neodpovídajícím způsobem nabízených nápojů a s předmětnými provozovateli zahájí správní řízení o uložení sankce. Vzhledem k neuspokojivé situaci v daném segmentu bude SZPI v kontrolách průběžně pokračovat.