Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj, Litoměřicko - Neznámý pachatel oslovil prostřednictvím mobilního telefonu 32letou ženu z Litoměřic a vydával se za umělou inteligenci jejího bankovního ústavu. Ve lživé legendě jí upozornil, že má zastaralou jednu z bankovních aplikací, kterou je potřeba aktualizovat přes internetový odkaz.

Po ukončení hovoru přišla poškozené SMS zpráva s falešnou aplikací, kterou si nainstalovala do svého telefonu. Po jejím otevření uviděla údajné logo své banky, kdy aplikace působila věrohodně, proto vyplnila veškeré své přístupové údaje k internetovému bankovnictví a platební kartě. Neznámému pachateli tak zpřístupnila svůj účet a umožnila mu manipulovat se svými finančními prostředky. Podvodník provedl převod finančních prostředků z jejího spořicího účtu na běžný účet. Z tohoto účtu následně proběhlo odčerpání finanční hotovosti. Poškozená si uvědomila, že jde pravděpodobně o podvod a ihned zavolala do své banky, která další platby zablokovala. Než se podařilo další transakce zablokovat, přišla o více než 8 tisíc korun.

"Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Po neznámém pachateli pátrají," uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru