Foto: Město Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Mladou lípu vysazenou na jaře ve Smetanových sadech zničili neznámí vandalové. Strom polámali tak, že už ho nelze zachránit.

Stromek přitom vyrostl ze semenáčku mnoho století staré Klokočovské lípy. Ta na svém původním stanovišti přežila války, husity a křižáky, dobu temna a mnohé další útrapy. Její potomci vydrželi v mírovém stavu v Ústí nad Labem podstatně kratší dobu. První stromek byl vysazen v roce 2018 ke stému výročí republiky. Byl zničen letos v zimě a na jeho místě byl v dubnu zasazen nový stromek. Vandalové mu nedali šanci ani půl roku.

„Vypovídá to o lidské hlouposti a bezohlednosti. Je to až demotivující, ale nevzdáme to a pokusíme se zajistit stromek znovu,“ uvedl primátor Petr Nedvědický.

Mladou lípu městu už dvakrát věnovala poslankyně a městská radní Eva Fialová. „Jsem z toho smutná. Myslela jsem, že stromek s takovou historií vyvolá v lidech pocit hrdosti na to, že tu máme něco opravdu vzácného. Bohužel, někteří jedinci si neváží vůbec ničeho,“ poznamenala Eva Fialová.

Klokočovská lípa byla údajně jedním ze stromů, které fungovaly jako směrník pralesních mokřadů Libické obchodní stezky.

Podle historických záznamů šlo již ve  14. století  už o velmi statný strom, jehož stín zaujal Karla IV, který roku 1370 projížděl kolem. Císař jel ze zámku v Lichnici (kde ho rozbolela stará zranění) k léčivému prameni do Modletína a jelikož byla cesta dlouhá, rozhodl se odpočinout ve stínu této lípy. Na počest Karla IV je lípa nazývána Královská nebo Karlova.

Odhadované stáří  stromu je 900 let. Lípa má původní kmen s mohutnou otevřenou dutinou staženou obručemi. Památným stromem je od roku 1976. Obvod kmene je 891 cm.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru