Foto: MP Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - I když městská policie provádí kontroly parků a dětských hřišť celoročně, sem tam  na nějaký nedostatek upozorní i pozorný občan, kdy strážníci byli informováni o skupině mladých lidí, kteří se scházejí ve Vrchlického sadech a dotyčný se obával, aby mezi nimi nebyl nějaký narkoman, který by na místě mohl po sobě zanechat infekční materiál.

Z tohoto důvodu byla ihned provedena preventivně bezpečnostní akce, zaměřená na čistotu  a případný  výskyt použitých injekčních stříkaček ve zmiňovaných sadech. Aby kontrola byla opravdu důkladná, použili strážníci při akci detektor kovů. Během tohoto opatření byla strážníky nalezena v křoví jedna použitá injekční stříkačka a drobný nepořádek okolo laviček, v podobě odhozených nedopalků cigaret. Mohlo by se zdát, že jedna nalezená stříkačka je málo, a že tím pádem jsou tyto kontroly zbytečné, ale opak je pravdou.

Těmito opatřeními strážníci nejenže chrání zdraví osob, ale navozují u nich i pocit bezpečí, aby lidé, kteří navštěvují parky a pískoviště se svými ratolestmi se nemuseli obávat, že jejich dítě se poraní o případný infekční materiál, nebo o odhozenou rozbitou láhev. V případě nálezu takového materiálu strážníci tento sesbírají a uklidí do sběrných nádob na infekční materiál. Akce, zaměřené na čistotu města probíhají i v nočních hodinách. Pokud strážníci narazí na nějaký nepořádek a není v jejich silách tento okamžitě uklidit, spolupracují s příslušnými obvody, kam tento stav nahlásí a příslušní pracovníci druhý den uvedou místo do původního stavu.

Na odklizení drobného nepořádku se podílí i alternativně odsouzení, kteří si svůj trest odpykávají u městské policie. Při pravidelných poradách vedení městské policie se starosty jednotlivých obvodů jsou starostové o bezpečnostní situaci ve svých obvodech informování a jsou jim navrhována opatření, která by mohla nastalé problémy alespoň částečně vyřešit. Často se jeví  jako účinné řešení zmlazování  a prostříhání keřů, kdy předmětná místa se stávají přehlednější a bezdomovci a narkomané nemají prostor k budování svých provizorních bydlení.  Nutno dodat, že s tímto problémem se potýkají všechna větší města.

Z těchto důvodů již několik let probíhá celostátní akce, nazvaná „Akce jehla“, ke které se jako jedno z prvních měst připojila i Městská policie Ústí nad Labem. Akce probíhá dvakrát ročně a zúčastní se jí většina strážníků a asistentů prevence kriminality. S popisovanými jevy by mohla pomoci i pokročilá technika. Na dohled nad veřejným pořádkem v dané lokalitě je nově pořízena dohledová kamera, která je  zapojena přes 5G síť, a která je svedena na operační středisko městské policie. Velitel operačního střediska byl informován o daném problému s žádostí o pravidelnou kontrolu tohoto prostoru operátorem kamerového systému.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru