Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR, Ústecký kraj - I přesto, že policisté včera prostřednictvím sociálních sítí varovali před nejnovějším a nejpropracovanějším způsobem podvodného jednání, ústečtí policisté již evidují jeden případ.

O co vlastně jde?

Nejprve vám přijde SMS zpráva ohledně státního příspěvku. Kliknutím na odkaz a následném vyplnění citlivých přihlašovacích údajů na podvodném webu, umožníte pachateli přístup do vašeho bankovnictví, což mu samotní nevědomky potvrdíte. Pachatel následně zadá transakci na připravený bankovní účet a čeká, zda mu to v rámci manipulace odsouhlasíte v rámci více faktorového ověření. V případě, že odsouhlasíte, tak jsou z vašeho účtu okamžitě odcizeny finanční prostředky. V případě, že transakci nepotvrdíte, tak vám obratem volá pachatel, který se vydává za pracovníka vaší banky s tím, že máte napadený účet a musíte okamžitě všechny své peníze převést na „bezpečný“ účet, který vám nadiktuje. Tím, že má pachatel přístup do vašeho bankovnictví, tak zná i citlivé informace o vaší osobě, včetně zůstatku na účtu a faktu, že jste reagovali na podvodnou SMS zprávu.

27letý poškozený vyplnil všechny formuláře, potvrdil nespecifikovanou platbu ve výši 4.990 korun, která místo, aby mu byla připsána, coby „státní příspěvek“, mu byla odčerpána. Následně jej kontaktoval údajný pracovník banky s tím, že jeho účet byl napaden a že je potřeba následovat všechny jeho instrukce. Bohužel poškozený ze strachu z toho, že přijde o své finance tak veškeré instrukce splnil a ve čtyřech platbách přišel o 102.498 korun. Ve výsledku o 107 498 korun.

"Banky takto nikdy nepostupují. Ministerstvo práce nikdy takového SMS zprávy s odkazem neposílá. Celé je to podvod. V případě podezření na napadení vašeho účtu okamžitě kontaktujte svou banku," uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru