Chovatelé v zooparku poprvé lapili mláďata rosomáků. Jsou to kluci nebo holky?
Jedno z mláďat rosomáka v rukách chovatelů při první prohlídce. Foto: Miroslav Brtnický
Zajímavosti

Chomutov - Byla to blesková akce, trvala maximálně deset minut. Chovatelé chomutovského zooparku poprvé odchytili v lednu narozená mláďata rosomáků, hlavně kvůli zdravotní prohlídce. Jsou zdravá, rostou jako z vody, ale… …stále není stoprocentní, zda jsou to kluci nebo holky!

„Zajímalo nás to samozřejmě také, ale mláďata rosomáků máme v zooparku poprvé, takže jistí si úplně nejsme,“ směje se při otázce na pohlaví šelmiček vedoucí zoologie v zooparku Miroslav Brtnický. S největší pravděpodobností jde o mláďata stejného pohlaví. A přestože se zoolog zdráhal, nakonec opatrně odhadl dva samce. „Ale je to opravdu opatrně, jistí si nejsme. Komunikujeme kvůli tomu s koordinátorkou chovu, poslali jsme jí fotografie,“ dodává Brtnický.

Podstatnější však je, že potomci rodičů Skadi a Borise skvěle rostou a nemají žádné viditelné zdravotní problémy. Každý z nich váží cca 3,5 kilogramů, což je na desetitýdenní rosomáky velmi pěkná váha. Chovatelé je zároveň označili čipem a preventivně odčervili. „Jejich odchycení nebylo nic plánovaného,“ naznačuje okolnosti prohlídky ředitelka zooparku Věra Fryčová. „Ošetřovatelé využili momentální situace, kdy byla mláďata v manipulačním prostoru, oddělili na chvíli samici a všechno zvládli za deset minut.“

V posledních dnech se mláďata začala objevovat ve výběhu častěji, ale spatřit je byla stále otázka náhody. Po prohlídce od chovatelů si Skadi své potomky opatrovnicky schovala zpátky do nory a je možné, že je pár dní bude střežit přísněji. „Možná budou chvíli zalezlí. Ale až se zase objeví ve výběhu, budou to pořádní čerti,“ očekává živo ve výběhu ředitelka. Návštěvníci mohou pohyb v ubikaci rosomáků sledovat i na webkameře, kterou tam nechal zoopark před pár týdny nainstalovat.

Mláďata rosomáků sibiřských se narodila v polovině ledna. Pro chomutovský zoopark je to po sedmadvacetiletém chovu premiéra a zároveň ohromná radost. Odchov rosomáků je totiž poměrně vzácný i v rámci evropských zoologických zahrad. Za minulý rok se malí rosomáci narodili jen asi ve čtyřech z nich.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru