Foto: SPOLCHEMIE
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Druhé místo v soutěži o nejvíce inovativní firmu roku 2023 získala ústecká SPOLCHEMIE - Spolek pro chemickou a hutní výrobu. Ocenění si společnost odnesla za vývoj a zavedení inovativní technologie WaterTech pro čištění odpadních vod.

„Úspěch v soutěži je dalším potvrzením toho, že jsme moderní společnost, která dbá na přírodu a životní prostředí a soustřeďuje se na udržitelnost jakožto nezbytný základ naší budoucí prosperity,” uvedl u této příležitosti generální ředitel SPOLCHEMIE Daniel Tamchyna.

Oceněná technologie snižuje zatížení odpadních vod moderním a udržitelným způsobem, spotřebovává čtyřikrát méně energie oproti konvenčním technologiím, šetří suroviny ve výrobě a snižuje tak v důsledku i emise skleníkových plynů. Čistička je schopna zrecyklovat solanku z odpadní vody v množství až 7 500 tun za rok, což odpovídá přibližně 300 kamionům soli. Sůl je vrácena zpět do výrobního procesu, což představuje významný prvek podpory tzv. cirkularity ve výrobě této tradiční a moderní české chemičky.

Foto: SPOLCHEMIE

V souvislosti se zavedením nové technologie vznikl v areálu firmy navíc nový provoz, který vytvořil sedm nových pracovních míst. Technologie samotná využívá tzv. pokročilou techniku oxidace v kombinaci se speciální fyzikální sorpcí a spadá do ve světě preferovaného konceptu „Zero discharge“, kde se odpadní proudy jedné výroby upravují a přepracovávají tak, aby mohly být zpětně využity v další výrobě jako surovina. Unikátní technologie byla vyvinuta firemním oddělením Výzkumu a vývoje a má potenciál průmyslového využití i pro další firmy a subjekty, které upravují odpadní vody.

Soutěž o nejvíce inovativní firmu roku vyhlašuje Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK) za podpory Ústeckého kraje, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a Krajské hospodářské komory ÚK. Hlavní výhru si letos odnesla firma 2JCP s jejich návrhem a výrobou provozních částí pro Silyzer 300, průmyslový elektrolyzér pro výrobu zeleného vodíku. Cenu za třetí místo si převzala rovněž ústecká společnost Malfini za aplikaci robotického skladovacího systému v Ostravě.

SPOLCHEMIE ze skupiny Kaprain dlouhodobě kombinuje tradici s inovacemi. V současné době provozuje 80 % výroby na technologiích instalovaných po roce 2004. Investice do výzkumu a vývoje ji udržují v čele technologických trendů v chemickém průmyslu. S více než 150 odborníky ve třech výzkumných centrech firma neustále přináší inovativní řešení, což podtrhuje více než 80 patentů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru