Foto: Sraz Ústeckých Minidětí
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Více než padesát nedonošených dětí, které prošly péčí dětských lékařů a zdravotních sester ústecké neonatologie, se v pátek 17. listopadu 2023 setkalo v prostorách speciální základní školy v ulici Pod parkem na Severní Terase. Spolek Ústecké Miniděti pro ně a jejich blízké uspořádal tradiční sraz u příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí.

Jana Jelínková, předsedkyně spolku Ústecké Miniděti, uvedla, že pravidelná setkání probíhají již šestým rokem. „V pátek 17. listopadu 2023 na sraz dorazili rodiče s dětmi, které byly propuštěny před pár dny z ústecké neonatologické kliniky, ale také bývalí pacienti, kterým je více než patnáct let. Na začátek setkání proběhlo vystoupení sboru Ústecké Bambini plné pohádkových písní. Malí i velcí návštěvníci si na deseti stanovištích vyzkoušeli první pomoc, dozvěděli se například vše o ústní hygieně, zdravé výživě nebo si zařádili při společenských či sportovní hrách,“ řekla Jana Jelínková.

Foto: Sraz Ústeckých Minidětí

O osvětu o lidském zdraví, potřebné rychlé první pomoci či ústní hygieně se postarali budoucí zdravotníci z Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední školy zdravotnické v Ústí nad Labem pod vedením profesorky Evy Provazníkové.

Foto: Sraz Ústeckých Minidětí

Lékař Martin Pánek z neonatologické kliniky při ústecké nemocnici a zakladatel spolku Ústecké Miniděti doplnil, že pravidelná setkání nedonošených dětí mají pro zdravotníky velký přínos. „Na dětech, které u nás strávili první dva, tři měsíce svého života, vidíme, jak rostou, postupují v životě, jaké mají úspěchy, což je pro nás zdravotníky velmi potřebné a povzbuzující. Je to jasná ukázka toho, že naše práce má smysl,“ doplnil Martin Pánek.

Foto: Sraz Ústeckých Minidětí

Spolek Ústecké Miniděti byl založen na podporu rodin dětí ošetřených na Novorozeneckém oddělení a nyní na Neonatologické klinice Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Péče o předčasně narozené děti nekončí propuštěním do domácí péče. V průběhu dalších let se mohou objevovat další komplikace spojené s předčasným narozením, které je potřeba řešit. Spolek Ústecké Miniděti proto pomáhá rodinám těchto dětí v jejich náročné cestě k úspěšnému zapojení do běžného života.

Foto: Sraz Ústeckých Minidětí

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru