Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (vlevo) a Vlastimil Válek. Foto: Krajská zdravotní
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v pondělí navštívil Krajskou zdravotní, a.s., která provozuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, a je tak největším poskytovatelem nemocniční péče v kraji a současně největším krajským zaměstnavatelem. Ocenil aktuálně probíhající modernizaci čtyř nemocnic, kterou Krajská zdravotní realizuje s finanční podporou z evropských a krajských dotačních programů.

V doprovodu předsedy představenstva Krajské zdravotní Ondřeje Štěrby, poslance PSP ČR Michala Kučery a radních Ústeckého kraje Radima Laibla a Jana Růžičky navštívil ministr Válek nejprve mosteckou nemocnici. Tématem jednání s vedením nemocnice i kraje byla mj. aktuální problematika přesčasové práce lékařů a financování systému zdravotnictví. V Mostě se ministr také setkal s primáři, hlavními sestrami a dalším personálem nemocnice, se kterými osobně na toto téma diskutoval.

V odpoledních hodinách ministr Válek v doprovodu hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera navštívil stavbu nového pavilonu v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. V něm bude 12 nových operačních sálů, 54 lůžek pro intenzivní a návaznou péči 70 standardních lůžek a 11 ambulancí. Nový pavilon se špičkovým zázemím bude sloužit zejména pro ústecké Kardiocentrum s jeho pracovišti kardiologie, kardiochirurgie a kardioanesteziologie, které i díky novému vybavení a prostorám bude moci rozšířit celkovou péči o pacienty s onemocněním srdce. Tématem jednání s ministrem v Ústí nad Labem byly především investice do modernizace nemocnic Krajské zdravotní v Ústí nad Labem, Teplicích, Chomutově a Děčíně, které dosahují celkem 3,5 miliardy korun a měly by být dokončeny ještě v letošním, respektive příštím roce.

Vedení Krajské zdravotní a Nemocnice Most s ministrem Vlastimilem Válkem. Foto: Krajská zdravotní

„V Ústeckém kraji není žádná fakultní nemocnice, jsou to právě závody Krajské zdravotní, které obyvatelům kraje zajišťují špičkovou lékařskou péči. Ústecký kraj vnímá problematiku zdravotnictví jako prioritu a v posledních letech opravdu masivně investuje do svých nemocnic a jejich vybavení. Občané kraje si zaslouží stejně kvalitní a dostupnou péči jako v Praze,“ připomněl hejtman Jan Schiller.

„Krajská zdravotní aktuálně dokončuje zásadní investice do nových moderních pavilonů ve čtyřech našich nemocnicích, financování takto zásadních realizací by nebylo možné bez podpory vedení Ústeckého kraje a díky dotačním prostředkům z evropských fondů. Kraj vychází vstříc našim investičním potřebám, včetně pomoci s počínající spoluprací s Evropskou investiční bankou, která se slibně rozvíjí právě díky radním Ústeckého kraje,“ uvedl dnes při návštěvě ministra předseda představenstva Krajské zdravotní Ondřej Štěrba.       

V souvislosti s novou výstavbou v Masarykově nemocnici se na konci října podařilo zkolaudovat nové nemocniční energocentrum s výkonem malé vodní elektrárny, které je nezbytnou součástí budoucího fungování nového pavilonu. „Nové energocentrum bude sloužit k zajištění chodu nového Kardiocentra a jeho hlavních technologií a zároveň je kapacitně připraveno pro budoucí rozšíření nemocnice. Bude tak takovým srdcem našeho areálu“, vysvětluje generální ředitel Krajské zdravotní Petr Malý. Trafostanice o výkonu 1,6 MWh bude totiž sloužit nejenom k napájení nového pavilonu, ale fungovat bude také jako náhradní zdroj elektrické energie pro Kardiocentrum při výpadku elektřiny z veřejné distribuční sítě.

Odpolední setkání ministra s vedením Krajské zdravotní bylo vymezeno také diskuzi nad kybernetickou bezpečností nemocnic. Nároky na bezpečnostní systémy jsou kvůli vynalézavosti počítačových hackerů stále vyšší a náročnější, a nemocnice tak stále častěji volají po stálém příjmu plynoucím z úhrad za nemocniční péči, kterým budou moci zajistit výdaje na kybernetickou bezpečnost.

„Dnešní návštěva nemocnic Ústeckého kraje obsahovala vše, co jsem chtěl. Jednání s kompetentním vedením o jeho vizi vedení zdravotnictví v kraji, diskuze s lékaři i pacienty, prohlídka fungování nemocnic a řešení čerpání evropských prostředků na modernizace péče i přístrojového vybavení. To vše proběhlo a já odjíždím spokojen,“ zakončil návštěvu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru